Hlavní obsah

Rusko a spojenci zahájili stahování z Kazachstánu. Předávají klíčové objekty

Foto: Profimedia.cz

Jednotky ODKB nasazené v Kazachstánu zahájily odchod ze země.

Reklama

Kazašský prezident Tokajev, který dříve povolil střelbu do demonstrantů, prohlásil misi ODKB za ukončenou již v úterý. Ve čtvrtek začalo předávání hlídaných objektů zpět do rukou Kazachů.

Článek

Vojáci z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) nasazení v Kazachstánu ve čtvrtek začali předávat objekty, které v posledních dnech chránili, členům kazašských bezpečnostních složek. Informuje o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Vojenská aliance šesti bývalých sovětských států v čele s Ruskem vyslala jednotky do Kazachstánu na žádost prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva minulý týden, kdy tuto středoasijskou zemi zachvátily nejhorší nepokoje od získání nezávislosti před třemi desítkami let.

„Podle plánu vypracovaného velením mírových sil ODKB a kazašským ministerstvem obrany začalo předávání významných objektů chráněných příslušníky mírových jednotek ODKB bezpečnostním orgánům Kazachstánu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že vojáci ze zemí ODKB připravují techniku a další vojenský materiál k naložení do letadel ruského letectva.

Generální tajemník ODKB a běloruský generál Stanislav Zas označil misi organizace v Kazachstánu za úspěšnou. „Mírová operace na území Kazachstánu znamenala první opravdové nasazení kolektivních sil ODKB. (Jako vojáci) jste svým profesionálním a dobře koordinovaným nasazením ukázali, že naše země jsou ruku v ruce připravené v jakýchkoli podmínkách bránit náš společný bezpečnostní prostor,“ citovala agentura TASS Zasova slova při ceremonii k ukončení mise.

Kazašský prezident Tokajev misi ODKB označil za skončenou již v úterý, ve středu řekl, že stahování jednotek by mělo trvat deset dnů. Do země podle něj dorazilo 2 030 příslušníků „mírových sil“ a 250 vozidel.

Nepokoje původně začaly 2. ledna jako protesty proti zdražení pohonných hmot, demonstranti ale zaútočili i na vládní budovy v několika městech. Podle oficiálních údajů přišlo o život nejméně 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních sil.

Tokajev, který svým bezpečnostním silám povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu.

Kazašské úřady ve čtvrtek podle agentury TASS informovaly o zatčení čtyř občanů středoasijských zemí, kteří se údajně podíleli na nepokojích. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi jsou podezřelí z útoku na policejní stanici v Almaty. Situace v Kazachstánu se ale v posledních dnech uklidnila.

Reklama

Související témata:

Doporučované