Hlavní obsah

Rusko chce obklíčit Lysyčansk. Vojáci můžou do města přijít každým dnem

Foto: Profimedia.cz

Následky ruského ostřelování v Lysyčansku.

Reklama

Lysyčansk je pod intenzivní ruskou palbou. Podle místního gubernátora ostřelování značně zničilo infrastrukturu a obydlí. Ruské síly se městu přibližují, podle Institutu pro studium války jej mohou dosáhnout v nejbližších dnech.

Článek

Ukrajinská sousední města Severodoněck a Lysyčansk jsou nadále pod intenzivní ruskou palbou. Zatímco Severodoněck je už takřka celý pod ruskou kontrolou, Lysyčansk odolává. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ale ve středu uvedl, že ruské síly postupují i k menšímu z dvojice měst, která odděluje řeka Severní Doněc.

„Lysyčansk neustále trpí nepřátelskou palbou… Masivní ostřelování značně zničilo infrastrukturu a obydlí,“ uvedl Hajdaj v příspěvku na Telegramu. Dodal, že Severodoněck je ostřelován „každý den“. Informoval o tom web The Guardian.

Ostřelování Lysyčansku podle agentury Ukrinform za uplynulý den zranilo tři civilisty a několik policistů. Ruské jednotky podle ukrajinského média záměrně pálí rakety na budovy, jako je policejní stanice nebo sídlo místní prokuratury.

Ukrajina: Cílem ruské ofenzívy je obklíčení Lysyčansku

Ruská vojska podle informací, které poskytl ukrajinský generální štáb, obsadila další dvě osady jižně od Lysyčansku a snaží se obklíčit ukrajinské obránce v tomto městě.

„Nepřítel obsadil Loskutivku a Raj-Oleksandrivku, které se nacházejí poblíž Lysyčansku a Severodoněcku,“ uvedlo velení ukrajinské armády s tím, že cílem současné ruské ofenzívy je obklíčení Lysyčansku. Ruská armáda podle Kyjeva nadále své hlavní úsilí upíná k ovládnutí sousedního Severodoněcku.

Štáb dále uvádí, že ruské síly podnikají ofenzívu ve směru na Zolote. Podle zpráv z předchozího dne ukrajinská vojska tuto oblast z větší části vyklidila, aby se s ruským postupem jižně od Lysyčansku vyhnula obklíčení. Rusko podle vedení ukrajinské armády také posiluje své jednotky jižně od Izjumu a připravuje se obnovení ofenzívy na Bervinkove a Slovjansk.

Obsazení dvou vesnic u Lysyčansku potvrdil také gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se v Severodoněcku dál odehrávají boje o průmyslový areál Azot na západě města. Samotný Lysyčansk čelí ruskému ostřelování, které si za uplynulý den vyžádalo tři zraněné. Pod troskami domu bylo také nalezeno tělo mrtvého muže.

Ruské síly už dobyly několik vesnic v okolí

Hajdaj uvedl, že ruské síly jsou přítomny v několika vesnicích bezprostředně na jih od Lysyčansku, včetně Usťjivky, Pidlisne a Myrny Dolyny, a postupují na Bílou Horu. „Pro naše vojáky není snadné obrannou linii udržet,“ připustil.

Rusko používalo taktiku intenzivního bombardování před dobytím území po celou dobu invaze. Hajdajovy komentáře ale podle CNN naznačují, že ukrajinská obrana v okolí Lysyčanska začala po týdnech bombardování mnohem větší ruské palebné síle podléhat.

Během úterního nočního videoprojevu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že vojenská situace v Luhanské oblasti je pro Ukrajince velmi obtížná. Rusko totiž podle něj zintenzivnilo úsilí o vytlačení ukrajinských jednotek z klíčových oblastí. „To je skutečně místo nejtěžších bojů. Okupanti silně tlačí,“ řekl.

ISW: Rusko může brzy dosáhnout města

Britské ministerstvo obrany ve svém ranním hlášení uvádí, že ruské síly v posledních dnech velmi pravděpodobně postoupily o celých pět kilometrů až k jižnímu předměstí Lysyčansku. Část obránců se musela stáhnout, aby nebyla obklíčena. Ruský postup je podle něj důsledkem posil a soustředěné palby.

Výspa ukrajinské obrany v Lysyčansku a Severodoněcku se ocitá pod zvýšeným tlakem, ruské snahy o širší obklíčení západní části Doněcké oblasti nicméně uvázly na mrtvém bodě. Britské ministerstvo obrany také uvedlo, že Rusko se „s velkou pravděpodobností chystá pokusit se nasadit na Donbasu velký počet záložních jednotek“.

Podle hodnocení amerického Institutu pro studium války (ISW) mohou ruské síly dosáhnout Lysyčansku v nejbližších dnech, rychlé obsazení města je však nepravděpodobné.

„Ruské síly pokračovaly v ziscích jižně od Lysyčansku a v nadcházejících dnech pravděpodobně dosáhnou města, i když je nepravděpodobné, že by se jim podařilo rychle dobýt oblast Severodoněcku a Lysyčansku,“ uvádí válečný institut ISW. Upozorňuje také na zlepšení ruské protivzdušné obrany, která Ukrajincům v Donbasu brání v efektivním využití bojových dronů.

Podle ISW ruské síly během ofenzívy zvýšily úsilí o přerušení ukrajinské komunikace podél silnice T1302 Bachmut-Lysyčansk, aby si uvolnily cestu k postupu na Lysyčansk. ISW poukazuje na příspěvek z ruského telegramového kanálu Rybar, v němž se uvádí, že síly převzaly kontrolu nad oblastmi asi 10 kilometrů jižně od Lysyčansku.

Destrukce v Lysyčansku

Ukrajinská armáda zveřejnila video, které ukazuje, k jak veliké destrukci v Lysyčansku již došlo. K záběrům armáda uvedla, že město je „napůl zničeno ruským dělostřelectvem“.

Na videu, které bylo zveřejněno ve čtvrtek, jsou podle CNN zřetelně vidět obytné domy zcela rozbité dělostřeleckou palbou. Silnice ve městě jsou poseté zničenými vozidly. „Lidé umírají ve svých bytech, ve svých domech, na svých dvorech,“ uvedla žena, jejíž identita je ve videu utajena.

Jeden z ukrajinských vojáků ve videu uvedl, že se záchranná služba ve městě nemůže k obětem ostřelování dostat, stejně tak zatím není možné organizovat evakuaci civilistů. Voják ve videu také poukázal na ropnou rafinerii, která podle něj hoří už několik týdnů.

Rusové se stále mohou obracet na rezervy držené v nedalekých oblastech jihozápadního Ruska, zatímco některé z nejlepších ukrajinských jednotek jsou po měsících raketových a dělostřeleckých útoků vyčerpány, napsal web CNN. Pokud se však Ukrajinci rozhodnou v okolí Lysyčansku zakopat, bude podle CNN k jeho dobytí pravděpodobně zapotřebí značného ruského úsilí, může to trvat i několik týdnů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované