Hlavní obsah

Rusko chystá velkou ofenzivu. Začít by mohla v den výročí invaze, míní Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov věří, že „rok 2023 může být rokem vojenského vítězství“ Ukrajiny.

Reklama

Ukrajinský ministr obrany varuje před novou velkou ofenzivou. Rusko by ji podle něj mohlo zahájit už 24. února, tedy v den prvního výročí invaze na Ukrajinu. Pro potenciální útok prý Moskva zmobilizovala na 500 000 vojáků.

Článek

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusko připravuje novou velkou ofenzivu. Varoval, že by mohla začít již 24. února. Podle Reznikova shromáždila Moskva tisíce vojáků a „mohla by něco zkusit“ u příležitosti prvního výroční invaze na Ukrajinu, napsal server britské BBC. Útok by rovněž mohl souviset s oslavami ruského svátku Dne obránců vlasti, který si země připomíná 23. února.

„Myslíme si, že vzhledem k tomu, že (Rusové) žijí symbolikou, pokusí se něco podniknout kolem 24. února,“ uvedl Reznikov pro francouzskou stanici BFM TV. Ukrajinský ministr obrany Francii navštívil, aby uzavřel dohodu o nákupu dalších radarů protivzdušné obrany MG-200.

Nejméně tři lidé mezitím zemřeli při středečním večerním útoku na rezidenční budovu ve městě Kramatorsk na východě země. Nejméně 20 dalších osob utrpělo zranění. Poškozeno bylo několik domů.

„Jediný způsob, jak zastavit ruský terorismus, je porazit ho,“ napsal po útoku v Kramatorsku na sociální sítě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Porazit ho tanky. Stíhačkami. Raketami dlouhého doletu,“ dodal.

Reznikov upozorňuje, že nepřítele není radno podceňovat. Moskva prý pro potenciální ofenzivu zmobilizovala na 500 000 vojáků. Ruský prezident Vladimir Putin již loni v září oznámil všeobecnou mobilizaci 300 000 vojáků, která byla podle něj potřebná k zajištění „územní integrity země“. Ukrajinský ministr obrany se ale domnívá, že skutečný počet vojáků nasazených na Ukrajinu může být daleko vyšší.

Tanky pro Ukrajinu

Cesta západních tanků na bojiště zřejmě potrvá měsíce. Výsledný mišmaš typů tanků nepředstavuje jen pomoc, ale i velkou výzvu pro ukrajinskou armádu.

„Oficiálně oznámili 300 000, ale když vidíme vojáky na hranicích, podle našich odhadů je to daleko více,“ řekl Reznikov. Jak k tomu poznamenala BBC, podobné informace není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Možnost, že Rusko na jaře podnikne ofenzivu, je dlouhodobě považována za pravděpodobnou. Americký Institut pro studium války nedávno uvedl, že Moskva by se mohla pokusit „podniknout rozhodující akci“ a zahájit „velkou ofenzivu“ na východě země.

Ukrajinský ministr v rozhovoru pro BFM TV uvedl, že ruské jednotky by se mohly „pokusit o dvojí ofenzivu: Může se jednat o Donbas a o jih země.“

Ukrajina se prý na tento scénář připravuje. Potřebuje k tomu ale pomoc západních spojenců. „Nesmíme ztratit iniciativu,“ vzkázal Reznikov a vyzval Západ k dodávce dalších zbraní. Ukrajina podle něj momentálně potřebuje zejména „letecké prostředky“.

„Věřím, že rok 2023 může být rokem vojenského vítězství,“ dodal Reznikov.

Reklama

Doporučované