Hlavní obsah

Operace pod falešnou vlajkou. Rusko už má na Ukrajině sabotéry, tvrdí USA

Foto: ČTK

Bílý dům a Pentagon viní Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina z přípravy tajné operace na Ukrajině.

Reklama

Podle Spojených států chystá Rusko takzvanou operaci pod falešnou vlajkou na území východní Ukrajiny. Akce se zapojením sabotérů má podle Bílého domu posloužit jako záminka pro vstup ruských vojsk do země.

Článek

Spojené státy obvinily Rusko, že již rozmístilo sabotéry na území Ukrajiny s cílem provést operaci pod falešnou vlajkou (typ tajné operace naplánované tak, aby vypadala, že ji provedl někdo jiný), kterou by Rusko následně použilo jako záminku pro útok. Ten může podle Washingtonu přijít již v průběhu nadcházejícího měsíce, píše britský The Guardian.

Obvinění přišla v den rozsáhlého hackerského útoku na weby několika ukrajinských ministerstev, včetně ministerstva zahraničí, a následují po sérii vyjednávání mezi Spojenými státy, Ruskem a NATO, která však nepřinesla kýžené zmírnění krize, kterou vyvolalo Rusko přesunem svých vojsk k ukrajinské hranici.

„Máme informace, které naznačují, že Rusko již rozmístilo skupinu cvičených agentů za účelem provedení operace pod falešnou vlajkou na východní Ukrajině,“ řekla tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Obvinění potvrdil také mluvčí Pentagonu John Kirby, který zmínil, že Rusko připravuje „operaci, která má vypadat jako útok na rusky mluvící obyvatele Ukrajiny a má posloužit jako záminka pro vstup do země“.

Ukrajinské úřady uvedly, že by provokace mohla mít podobu násilného incidentu na ruské ambasádě či konzulátu, z něhož by následně Moskva obvinila ukrajinské pravicové extremisty.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov obvinění odmítl jako „nepodložená a zcela nepotvrzená“. Rusko vytrvale označuje Ukrajinu za vojenskou hrozbu a přesuny svých vojsk k hranicím zdůvodňuje obavami o svou bezpečnost. Žádné důkazy zmíněné agrese však nepředložilo.

Obvinění ze strany USA přišla po rozsáhlém útoku hackerů na weby ukrajinských ministerstev, který proběhl v noci ze čtvrtka na pátek a vyřadil z provozu mimo jiné weby ministerstev zahraničí, školství a vědy, energetiky, ale i úřadu vlády a dalších institucí.

Na některých stránkách se objevil text v ruštině, ukrajinštině a v lámané polštině doprovázený mimo jiné přeškrtnutou ukrajinskou vlajkou. Text tvrdí, že jsou „data v počítači zničena“ a že je nebude možné obnovit. „Všechny informace o tobě se staly veřejnými. Boj se a čekej na nejhorší,“ stojí dál v prohlášení.

Ukrajina v pátek obvinila Rusko, že stojí za těmito útoky. Zástupci Spojených států, NATO i Evropské unie napadení webů odsoudili a nabídli Ukrajině podporu. Rusko se k případu prozatím nevyjádřilo, píše BBC.

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová podotkla, že západ se musí postavit jakékoliv ruské agresi. „Je třeba, abychom byli opravdu nekompromisní v naší komunikaci s Ruskem, a pokud dojde k útoku na Ukrajinu, naše odpověď musí být tvrdá a rázná.“

Reklama

Doporučované