Hlavní obsah

Lavrov: Rusko není křišťálově čisté a nestydí se za to

Foto: Profimedia.cz

Ve funkci ruského ministra zahraničí je Sergej Lavrov již 18 let.

Reklama

Rusko Ukrajinu nenapadlo a západní pohled ho nezajímá. V exkluzivním rozhovoru s britskou BBC se šéf ruské diplomacie nedržel zpátky a kritiku kromě Západu schytali i samotní britští novináři.

Článek

Od konce února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, poskytl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jen málo rozhovorů západním médiím. Nejnovější se podařilo ukořistit britské BBC a do křesla naproti šéfovi ruské diplomacie usedl novinář Steve Rosenberg.

Do odpovědí na otázky Lavrov nezapomněl zahrnout neustále opakovanou ruskou mantru o speciální vojenské operaci, která byla jediným „způsobem, jak Západu vysvětlit, že zavlečení Ukrajiny do NATO je trestným činem“. Stranou nezůstalo ani téma denacifikace či židovství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Silné výroky si ale ministr schoval pro západní vlivy, které mají ovlivňovat organizace, jako je OSN. Reagoval jimi na oficiální zprávu orgánu, jež informovala o podmínkách, kterým Ukrajinci čelili ve vesnici Jahidne v Černihivské oblasti. V suterénu školy tam bez toalety či pitné vody bylo ruskými vojáky po dobu 28 dní nuceno žít 360 lidí, včetně 74 dětí a pěti osob se zdravotním postižením. Deset starších lidí zde i zemřelo.

„Je to velká škoda, ale mezinárodní diplomaté, včetně vysoké komisařky OSN pro lidská práva, generálního tajemníka OSN a dalších představitelů OSN, jsou vystaveni tlaku Západu,“ reagoval bez zaváhání Lavrov. „Velmi často jsou používáni k zesílení falešných zpráv šířených Západem.“

„Takže Rusko je křišťálově čisté?“ reagoval na ministrova slova Rosenberg.

„Rusko není křišťálově čisté. Rusko je takové, jaké je. A nestydíme se za to, že to, kdo jsme, ukazujeme,“ odvětil dvaasedmdesátiletý šéf ruské diplomacie.

Vzhledem k tomu, že rozhovor probíhal s britskou zpravodajskou stanicí, došlo tematicky také na ruské vztahy právě s Velkou Británií. Ty jsou napjaté i kvůli událostem z minulého týdne, kdy soud v samozvané Doněcké lidové republice nepravomocně odsoudil k trestu smrti dvojici Britů a Maročana, kteří se zapojili do bojů na Ukrajině.

V očích Západu je Rusko za odsouzení trojice zodpovědné, Lavrov se však nechal slyšet, že pohled Západu by mu nemohl být více jedno. „Zajímá mě pouze mezinárodní právo. Podle mezinárodního práva nejsou žoldáci bráni jako bojovníci,“ vysvětlil ministr, který své přesvědčení nezměnil, ani když novinář zdůraznil, že Britové žoldáky nebyli, protože bojovali přímo v ukrajinské armádě.

Kritiku si během rozhovoru vysloužila i samotná BBC, jež podle Lavrova nebyla schopná informovat o tom, s čím se potýkali civilisté v separatisty ovládaných regionech na východě Ukrajiny. Odpověď na otázku, proč tedy britští novináři nedostali povolení do regionů vstoupit, aby situaci viděli na vlastní oči, však neměl.

Reklama

Doporučované