Hlavní obsah

Rusko nevylučuje nasazení vojáků v Latinské Americe

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Reklama

Rusko by mohlo v případě dalšího zhoršení vztahů se Spojenými státy kvůli Ukrajině přistoupit k nasazení svých vojáků v regionu Latinské Ameriky. Dosavadní jednání s USA označila Moskva za „neúspěšná“.

Článek

Vojenští experti podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova předkládají ruskému prezidentovi různé možnosti pro případ, že se situace kolem Ukrajiny zhorší. „Je ale třeba dát šanci diplomacii,“ řekl Rjabkov. Na dotaz, zda se zvažuje rozmístění ruské vojenské infrastruktury například ve Venezuele nebo na Kubě, odvětil: „Nechci nic potvrzovat, ale ani nic nevyloučím.“ „Vše záleží na konání našeho protějšku – Spojených států,“ uvedl v rozhovoru pro ruskou televizi RTVI.

Rjabkov tak odkazoval na varování prezidenta Vladimira Putina, který uvedl, že by Moskva přistoupila k nespecifikovaným „vojensko-technickým opatřením“, pokud by USA a její spojenci nenaplnili jejich požadavky, informuje americká televize ABC.

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou tak zůstávají dále vypjaté i přes nedávné pokusy o dialog. Rjabkov tento týden jednal v Ženevě se zástupkyní šéfa americké diplomacie Wendy Shermanovou. Ve středu poprvé od roku 2019 jednala i Rada NATO-Rusko a další rozhovory proběhly ve čtvrtek pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Setkání se soustředila na řadu bezpečnostních požadavků, které Moskva vznesla vůči Západu, zatímco posiluje své síly v blízkosti Ukrajiny, poznamenala agentura Reuters. Požadovaný úspěch nicméně nepřinesla.

Kreml ve čtvrtek označil nedávná jednání mezi Ruskem, Spojenými státy a NATO o bezpečnostních zárukách jako „neúspěšná“. V zásadních otázkách panovaly neshody, konstatoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že pro nové kolo rozhovorů v nejbližší době nevidí důvod.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek podle Reuters zopakoval, že NATO zůstává otevřené novým členům, ačkoliv Rusko požaduje, aby se Aliance nerozšířila o Ukrajinu. Jakou cestu Putin zvolí, není podle Blinkena jasné. „Vybere si k vyřešení některých těchto problémů cestu diplomacie a dialogu, nebo bude pokračovat v konfrontaci a agresi?“ nechal se slyšet šéf americké diplomacie v televizi MSNBC.

Podle západních zemí Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků a chystá invazi. Kreml to popírá a předložil sérii bezpečnostních požadavků, mezi něž patří například závazek, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ, především právě o Ukrajinu.

Reklama

Doporučované