Hlavní obsah

Ukrajina připravuje útok, varuje Kreml

Foto: Profimedia.cz

Ukrajina podle Kremlu rozmístila velké množství vojáků a vojenské techniky na takzvané kontaktní linii. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Kreml obvinil Západ, že prostřednictvím svých prohlášení a činů zvyšuje napětí kolem Ukrajiny. Kyjev podle Moskvy chystá útok. Rusko mezitím zahájilo námořní cvičení v Baltském moři.

Článek

Kreml v pondělí obvinil Západ ze zvyšování napětí kolem Ukrajiny. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov tak reagoval na informace, že se NATO v reakci na aktivity Ruska v blízkosti ukrajinských hranic rozhodlo vyslat další lodě a letadla k posílení obrany svých východoevropských členů.

Kremelský mluvčí podle agentury TASS zároveň prohlásil, že hrozba provokací ze strany Ukrajiny je nyní vyšší než kdykoliv dříve.

„Pokud jde o konkrétní činnost, vidíme prohlášení, která publikuje Severoatlantická aliance o navýšení kontingentu a stažení sil a prostředků na východní křídlo. To vše vede k tomu, že napětí roste,“ řekl podle agentury TASS kremelský mluvčí. Podle Reuters dále prohlásil, že informace přicházející ze Západu jsou plné „hysterie“ a „protkané lží“.

Peskov dále tvrdil, že Ukrajina rozmístila velké množství vojáků a vojenské techniky na takzvané kontaktní linii, která odděluje území ovládané ukrajinskou vládou a regiony pod kontrolou proruských separatistů.

To podle něj naznačuje, že se Kyjev připravuje na útočné operace. „Hrozba existuje a nyní je velmi vysoká. Je vyšší než dříve,“ odpověděl mluvčí na otázku, jak Kreml hodnotí hrozbu „ukrajinských provokací“ nebo ofenzivy proti separatistům.

K situaci se vyjádřil také běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle něj se situace na jižní hranici jeho země konstantně zhoršuje, píše ruská agentura TASS. Běloruský lídr v pondělí potvrdil přijetí plánu na ochranu hranic. „Hodně se mluvilo o našich jižních hranicích. Situace se však neustále zhoršuje,“ uvedl.

Jak Lukašenko podotkl, bezpečnost státu „začíná na jeho hranicích, jelikož v rámci těchto hranic je zajištěna suverenita“. Dále zdůraznil, že běloruská pohraniční stráž měla v roce 2021 postupovat obezřetněji proti přílivu uprchlíků a hromadění vojsk sousedních států a měla spolupracovat s armádou.

V tuto chvíli se podle něj mluví „o společných cvičeních s Ruskou federací,“ řekl běloruský lídr. Dodal, že tato cvičení byla ohlášena již dávno.

Severoatlantická aliance v pondělí oznámila, že v reakci na ruské posilování vojenských sil u ukrajinských hranic uvedla do pohotovosti své síly a posiluje obranu východní Evropy, lodě a stíhačky míří například do Pobaltí. Tento krok se přidal k dalším signálům, že se Západ připravuje na agresivní ruský postup proti Ukrajině, ačkoli Moskva jakýkoli plán invaze popírá, poznamenala agentura Reuters.

Rusko cvičí v Baltu

V Baltském moři mezitím začalo rozsáhlé cvičení ruského námořnictva. Účastní se ho dvě desítky plavidel. „Skupina bojových plavidel Baltské flotily, zahrnující korvety Stojkij a Soobrazitelnyj, vyplula z přístavu Baltijsk na dálkovou plavbu. Hlavním úkolem je účast plavidel ve cvičení vojenského námořnictva pod velením hlavního velitele flotily, admirála Nikolaje Jevmenova,“ uvedla Baltská flotila podle agentury Interfax.

Baltské cvičení se má zaměřit na spojení, protivzdušnou a protilodní obranu a další bojové úkoly. Do akce zapojí i vrtulníky Ka-27, které budou vyhledávat ponorky a lodě pomyslného protivníka a také trénovat pátrací a záchranné operace. Na palubách lodí jsou také protiteroristická komanda a příslušníci námořní pěchoty, kteří mají cvičit odražení útoku teroristů.

Interfax dodal, že korvety, zapojené do cvičení, jsou určeny především k boji proti nepřátelským plavidlům a ponorkám a k dělostřelecké podpoře výsadků. Při stavbě těchto lodí se uplatnily technologie ztěžující jejich odhalení radary.

Ruské ministerstvo obrany minulý týden ohlásilo sérii cvičení vojenského námořnictva, kterých se má celkem zúčastnit na 140 plavidel a více než 10 tisíc námořníků. Cvičení se mají odehrát jak v mořích u ruského území, tak v důležitých oblastech světových oceánů. Současně se odehrávají společné manévry běloruských a ruských jednotek rychlé reakce v Bělorusku, které potrvají do 20. února.

Reklama

Doporučované