Hlavní obsah

Útok na dětskou nemocnici je dle Ruska „fake news“. Zemřelo při něm i dítě

Podle Ruska nešlo o útok na dětskou nemocnici, ale ukrajinský vojenský objekt.Video: AP

 

Reklama

Zprávy o vybombardování nemocnice v Mariupolu jsou podle Ruska „fake news“. První zástupce stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na Twitteru uvedl, že ve skutečnosti o dětskou nemocnici nešlo.

Článek

Rusko prý 7. března varovalo, že Ukrajinci nemocniční prostory před dlouhou dobou přeměnili na vojenský objekt. „Tak se rodí falešné zprávy,“ napsal Dmitrij Poljanskij navzdory potvrzeným obětem i záběrům z evakuace pacientů, včetně těhotných žen.

Radnice v Mariupolu ve středu informovala, že ruští vojáci zničili dětskou nemocnici a porodnici. Agentura Unian na základě informací městské rady Mariupolu potvrdila, že zahynuli tři lidé, včetně dítěte. Sedmnáct lidí podle správy města při útoku utrpělo zranění.

„K dnešku je známo, že po teroristickém bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskými letadly utrpělo zranění 17 lidí (dětí, žen, lékařů), tři zemřeli, mezi nimi i dítě - dívka,“ cituje Unian z prohlášení města.

Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila 18 útoků na zdravotnická zařízení od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Nálet na porodnici v přístavním městě Mariupol zranil ženy čekající na porod a pohřbil děti v troskách, uvádí agentura AP. Bomby dopadly také na dvě nemocnice v dalším městě západně od Kyjeva.

WHO po útocích na zdravotnická zařízení a sanitky potvrdila 10 mrtvých. Není jasné, zda číslo zahrnuje i oběti útoku na porodnice.

Výbuchy vyrazily okna a strhly velkou část přední části jedné budovy. Policie a vojáci pomáhali s evakuací hospitalizovaných i zaměstnanců. „Rusko dnes spáchalo obrovský zločin,“ pronesl mezi troskami nemocnice Volodymyr Nikulin, nejvyšší regionální policejní úředník. „Je to válečný zločin bez jakéhokoli ospravedlnění.“

Útok ostře odsoudil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V nočním videoprojevu krátce přešel i do ruštiny. „Dětská nemocnice. Porodnice. Jak ohrožovaly Ruskou federaci? Co je Ruská federace za zemi, když se bojí nemocnic, bojí se porodnic a ničí je?“ uvedl.

Později na Twitteru sdílel záběry z trosek se slovy: „Mariupol. Přímý úder ruských jednotek na porodnici. Lidé, děti jsou pod troskami. Tohle je krutost! Jak dlouho ještě bude svět komplicem ignorujícím teror? Hned teď uzavřete oblohu! Zastavte zabíjení! Jste mocní, ale zdá se, že ztrácíte lidskost.“ Rusko dále obvinil z genocidy.

Příspěvky na sociálních sítích reagovala i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. „Video je děsivé, ale zatím nevidíme to nejhorší. Nevíme, kolik matek a dětí bylo zabito a zraněno,“ uvedla v popisku na Telegramu a Instagramu.

Ruský útok na cíle neodsuzují jen Ukrajinci. Vyjádření na Twitteru napsal také premiér Petr Fiala či ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ruské útoky odsoudil během hovoru se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou.

K „okamžitému ukončení krveprolití“ vyzval také generální tajemník OSN António Guterres. „Dnešní útok na nemocnici v Mariupolu na Ukrajině, kde se nachází porodnice a dětská oddělení, je děsivý. Civilisté platí nejvyšší cenu za válku, která s nimi nemá nic společného. Toto nesmyslné násilí musí skončit,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované