Hlavní obsah

Rusko povolalo PR specialisty. Pomůžou s kampaní před „referendy“ o anexi

Foto: Stringer / Anadolu Agency, Profimedia.cz

V ukrajinském Chersonu a Melitopolu ruská okupační správa začala lidem vydávat ruské pasy.

Reklama

Rusové si na ukrajinském okupovaném území dál chystají půdu pro hlasování o připojení území k Rusku, tvrdí ukrajinské úřady.

Článek

Ve velkých ukrajinských okupovaných městech Melitopol a Berďansk v Záporožské oblasti na jihu země hledají Rusové kolaboranty ochotné k veřejné podpoře referenda za připojení k Rusku. Píše to list Ukrajinska pravda s odkazem na zprávy ukrajinské rozvědky.

Do Melitopolu, který padl do ruských rukou už v prvních dnech invaze, přijeli podle ukrajinského Centra národního odporu PR specialisté a politologové.

Štáb mají mít v tamní prodejně elektrospotřebičů Foxtrot, kterou okupační jednotky obsadily.

Ukrajinska pravda píše, že ruští specialisté mají za úkol „přípravu na volby a referendum“.

Hnutí Jsme s Ruskem

Prvním krokem má být vytvoření veřejného hnutí „Jsme s Ruskem“. To mají Rusové podle Ukrajinců využít k financování spunktovaných akcí na podporu referenda mezi místními obyvateli.

Podobné „náborové centrum“ pro kolaboranty funguje už v okupovaném přístavním Berďansku. Najímání komparzu a stafáže mají organizovat ruští „dobrovolníci“. Za účast na akcích na podporu připojení k Rusku se vyplácí peníze a poskytuje humanitární pomoc, dotyční ale musejí poskytnout své osobní údaje.

Ukrajinska pravda podotýká, že Rusové tak využívají situace, kterou sami způsobili – lidem totiž výměnou za kolaboraci poskytnou potravinovou pomoc potřebnou pro přežití krize vyvolané válkou.

O referendu o připojení k Rusku už v červnu mluvila Ruskem dosazená vláda v Chersonské oblasti sousedící s okupovaným a anektovaným Krymem a také s částečně okupovanou Záporožskou oblastí, kam spadají zmíněný Melitopol a Berďansk.

„Připravujeme se na referendum a uskutečníme ho. Jakkoli zvláštně to zní, tak Chersonská oblast se rozhodne připojit k Rusku a stane se jeho plnohodnotným subjektem,“ citovaly ruské agentury zástupce šéfa místní dosazené správy Kirilla Stremousova.

Nad Chersonskou oblastí Rusko postupně upevňuje kontrolu, mimo jiné tam jako platidlo zavedlo rubl a otevřelo pobočky ruských bank.

Ukrajinská agentura Unian nedávno připomněla odhady, že na okupovaných územích by se mohla konat připravovaná referenda o připojení k Rusku současně se zářijovými volbami v ruských regionech.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované