Hlavní obsah

Rusko přidalo na seznam teroristů a extremistů dva spojence Navalného

Foto: Mihail Siergiejevicz, Shutterstock.com

Bývalý ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov na snímku z roku 2019 z předvolebního mítinku.

Reklama

aktualizováno •

Ruská státní finanční monitorovací agentura v pátek přidala na svůj seznam škůdců dva nejbližší spolupracovníky vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného: Ivana Ždanova a Leonida Volkova.

Článek

Kreml neustává ve svém tažení proti kritikům.

V pátek přibyla na oficiálním seznamu teroristů a extremistů dvě jména spjatá s vězněným Navalným. Jak uvedla agentura Interfax, jedná se o bývalého ředitele Fondu boje proti korupci (FBK) Ivana Ždanova a koordinátora sítě regionálních štábů Leonida Volkova.

Fond boje proti korupci Navalnyj založil a vedl. Po jeho opětovném uvěznění, když se začaly nabalovat trestní kauzy, které vůči opozičníkovi Kreml vede, rozhodl loni v červnu moskevský soud na popud prokuratury, že fond je extremistickou organizací.

Stejnou „nálepku“ dal tehdy soud také dalším dvěma organizacím kolem Navalného - Fondu obrany práv občanů (FZPG) a občanskému hnutí Štáby Navalného. Všem tím vystavil zákaz činnosti a Navalnému přibylo obvinění ze založení a vedení extremistických organizací.

Spolu s Navalným začaly úřady za stejný delikt stíhat i Ždanova a Volkova. Ani jeden z mužů v Rusku nezůstal; zemi loni opustili a nyní pobývají v zahraničí.

Rusko loni oznámilo, že aktivisty zařadilo na mezinárodní seznam hledaných. Teď k tomu přibyl seznam teroristů a extremistů.

Jak uvádí RFE/RL, záznamy o Ždanovovi a Volkovovi se v registru Rosfinmonitoringu, jehož úkolem je boj s financováním terorismu a s dalšími finančními zločiny, objevily 14. ledna. „Podle ruských zákonů musí být bankovní účty jednotlivců přidaných na seznam okamžitě zmrazeny,“ připomíná rádio na svém webu.

Za účast v extremistických organizacích je dále stíhána i bývalá právnička FBK Ljubov Sobolová; na soupisce teroristů její jméno zatím nefiguruje.

I Sobolová, která rovněž patří do nejužšího kruhu lidí kolem Navalného, Rusko opustila. Učinila tak loni v srpnu poté, co jí soud na rok a půl omezil svobodu kvůli porušení hygienických předpisů. Provinění se dopustila účastí na lednové nepovolené demonstraci za Navalného osvobození.

Videa, která se nelíbila

FBK se zaměřoval na odhalování korupce vysokých vládních úředníků. Činil tak prostřednictvím komentovaných videoreportáží vysílaných na kanále Navalny LIVE.

Jedním z takových příspěvků, který ještě stihl natočil Navalnyj, byla reportáž o majetcích současného ruského premiéra Michaila Mišustina. Prezident Vladimir Putin jej do funkce vybral v lednu 2020. Po jeho jmenování vykresloval ruský tisk Mišustina jako bezúhonného úředníka, který zdokonalil proces výběru daní a došlápl si i na šedou ekonomiku.

Svět bez obalu: Ruský premiér Michail Mišustin má problém. Původ jeho majetku je nejasný. Pochází z korupce?Video: Milan Šíma

Navalnyj obratem natočil video, v němž ukázal, že nový ruský premiér má v lesích nedaleko Moskvy luxusní soukromou rezidenci. Díky záběrům z dronu bylo vidět, že součástí areálu je tenisový kurt či fotbalové hřiště. Hlavní rezidence má rozlohu 860 m2 a obklopují ji další stavby, které mají patřit rodinným příslušníkům. Přičemž nebylo vůbec jasné, jak by k mnohamilionovému majetku rodina přišla.

Kreml na obvinění nereagoval. Provládní zpravodajský web Kommersant pouze uvedl, že premiér Mišustin peníze vydělal během svých dvou zaměstnání v privátním sektoru.

Navalnyj měl vlastní vysvětlení. „Od roku 2015 pracujeme na důkazech proti Mišustinovi. Proč? Protože jsme vždycky věděli, že se jedná o zloděje a korupčníka. Máme všechny dokumenty se jmény a důkazy. Nyní vám řekneme, kdo se stal druhým nejmocnějším mužem v Rusku,“ komentoval to v reportáži Alexej Navalnyj.

Na reportáž se můžete podívat v přiloženém videu z února 2020 výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované