Hlavní obsah

Rusko rozesílá pokyny pro případ mobilizace, tvrdí ukrajinské tajné služby

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Snímek z vojenské přehlídky v Moskvě.

Reklama

Rusko se od února, kdy zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, potýká s nedostatkem lidské síly a čelí drtivým ztrátám.

Článek

„Rusové začínají dostávat příkazy k mobilizaci, které říkají, že pokud bude vyhlášena, musí se dostavit k vojenské registraci a narukovat do deseti hodin. Oznámení chodí ve velkém do práce, a to i lidem, kteří nikdy v armádě nesloužili, ale jen studovali na vojenských katedrách,“ uvedly ukrajinské zpravodajské služby podle serveru Ukrainian News.

Povolání údajně dostávají všichni pod 50 let. Distribuci těchto materiálů potvrdili i vědci a výzkumníci z tamních vědeckých institucí.

V pátek se zároveň dolní komora ruského parlamentu zabývá úpravami zákona, které by znamenaly zrušení věkového omezení pro zájemce o profesionální vojenskou službu. Vyplývá to z informace zveřejněné na webu Státní dumy. Podle stávajících pravidel mohou první smlouvu o práci v ozbrojených silách v Rusku uzavřít pouze ruští občané ve věku od 18 do 40 let a cizinci od 18 do 30 let.

„Používání vysoce přesných zbraní a obsluha zbraní a vojenské techniky vyžaduje vysoce profesionální odborníky. Zkušenost ukazuje, že těmi se lidé stávají přibližně ve věku 40 až 45 let,“ uvedli autoři zákonné iniciativy.

Ruští iniciátoři novely zákona nyní podotkli, že zavedení změn usnadní armádě získat žádané specialisty pro oblasti, které jsou blízké civilním odbornostem. Těmi jsou například zdravotní péče, ženijní oddíly, údržba a provoz nebo komunikace.

Podle Kyjeva i zhodnocení západních odborníků se Rusko od února, kdy zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, potýká s nedostatkem lidské síly a čelí drtivým ztrátám.

Reklama

Doporučované