Hlavní obsah

Rusko slavilo, píše žena z Chersonu. Babičky a dědečci tančili s vlajkami

Foto: Profimedia.cz

Rusové si podle Oksany na oslavy Dne Ruska do Chersonu přivezli komparz. Ilustrační snímek.

Reklama

Sestra plakala a prosila, ať ji při útěku vezmeme s sebou, píše Seznam Zprávám ve třetím dílu svého deníku žena z okupovaného Chersonu. Když sestra neunesla kontrolu ruských vojáků v trolejbuse, bylo rozhodnuto. Pojede s nimi.

Článek

Spolu s Mariupolem je jihoukrajinský Cherson jediným velkým městem, které Rusové na Ukrajině dobyli a okupují. Seznam Zprávy se spojily s mladou ženou – říkejme jí Oksana, která v Chersonu žije a byla ochotná se deníkovou formou podělit o své dojmy. I ona nicméně plánuje, že své milované město opustí.

Svědectví ženy, jejíž totožnost redakce zná, ale z bezpečnostních důvodů ji nebude zveřejňovat, přinášíme na stránkách Seznam Zpráv pravidelně. Nyní vám předkládáme třetí díl.

9. června 2022

Dnes má narozeniny moje máma, a tak jsme se rozhodli uspořádat malou oslavu. Sešli jsme se v rodinném kruhu, povídali si, bavili se. Občas se rozhovor tak či onak dotkl války. A bylo nám z toho smutno.

Vzhledem k tomu, že jsme se definitivně rozhodli opustit Cherson, maminka mi k narozeninám dala velmi krásný zlatý prsten. Rozbrečela jsem se. Na konci června mi bude 30 let. Narozeniny nijak zvlášť neslavím, ale letos jsem chtěla uspořádat velkou oslavu pro celou rodinu a přátele. Ale teď můžu na všechny tyto plány zapomenout.

Obecně jsme však měli obrovské štěstí: všichni jsou živí a zdraví, domy jsou netknuté, i v okupaci máme možnost vydělávat peníze, ale… vyděláváme, abychom přežili a pomáhali příbuzným. Dělat si nějaké plány do budoucna ztratilo jakýkoliv smysl.

V lednu, ještě před válkou, jsem si naplánovala rok: na jaře jsem chtěla odjet do Rumunska, v červnu oslavit narozeniny, v srpnu jsem měla mít rozlučku se svobodou, v září svatbu a v říjnu svatební cestu do Paříže, Říma a Benátek. A teď mám pocit, že nám naši budoucnost vzali.

Zatímco jsme řešili náš odjezd, moje sestra plakala a prosila, aby mohla jet s námi. Je jí 18 a nemůže sehnat normální práci, a to kvůli nestabilnímu internetu doma. Bojí se také vycházet ven.

Jednoho dne jsme jeli trolejbusem a najednou do něj vstoupilo pět ruských vojáků, zkontrolovali doklady a venku stálo dalších osm lidí. Všichni byli napjatí, ale nebylo to poprvé, takže nereagovali. Když jsme ale vystoupili z trolejbusu, sestra si sedla na zastávce a rozbrečela se. Řekli jsme si, že pojede s námi.

10. června 2022

Dnes jsem poprvé viděla dvojí ceny – v rublech a hřivnách. Jen v pár obchodech, na tržnici a v supermarketu vedle domu jsou ceny stále v hřivnách. V supermarketu jsem však byla svědkem dvou situací. K té první došlo před dvěma týdny. Muž u pokladny chtěl zaplatit v rublech, ale pokladní mu odmítla s tím, že je nikdo nechce a ona je nemá kam dát. Pár tak zaplatil v hřivnách, ale předtím se dohodli, že pokud nebudou mít dost, rozdíl doplatí v rublech.

K té druhé došlo dneska: muž chtěl zaplatit v rublech a pak pokladní zavolala správce, poradili se, spočítali peníze a vrátili mu v hřivnách. A počítat nyní není těžké: okupační „vláda“ nastavila kurz 1 ku 2 a nutí dávat dvojí cenovky a přijímat rubly. V centru města navíc zřídili dva štáby „humanitární pomoci“: jeden pro distribuci potravin a druhý pro vydávání peněz. Podle místních jsou však některé rubly falešné.

11. června 2022

Takzvaná „hlava regionu“ Volodymyr Saldo znovu mluvil o referendu. Podle výsledků ankety (s největší pravděpodobností telefonické) se prý většina občanů chce připojit k Rusku a Saldo tuto otázku nyní konzultuje s právníky a ruskými úřady. To je samozřejmě úplný nesmysl. Nikdo kromě kolaborantů a jednotlivců, kteří stále žijí v SSSR, se přidat k Rusku nechce a všichni čekají, až je osvobodí Ozbrojené síly Ukrajiny.

12. června 2022

Dnes je Den Ruska. A samozřejmě se okupanti rozhodli uspořádat oslavu, což Chersonští z větší části ignorovali. Minikoncert se konal na Potěmkinovském náměstí. Několik babiček a dědečků tančilo s ruskými vlajkami a někteří lidé prostě stáli stranou. Ale oni s největší pravděpodobností dělají komparz, protože v pozadí bylo vidět dva nebo tři prázdné autobusy, které tyto lidi přivezly.

„Rozsáhlejší“ akce se měla odehrát na náměstí u Jubilejní koncertní síně, kde okupanti postavili „štáb“ Jednotného Ruska v Chersonu. Přivezli tam moderátory Ruského rádia a některé ruské „hvězdy“.

První kanál dokonce natočil reportáž, na kterou jsme narazili večer v televizi (téměř od začátku okupace v Chersonu jsou vypnuté ukrajinské kanály a zbyly jen ruské). Bylo tam ale málo lidí a vypadá to, že jsou to ti samí lidé, kteří tančili ráno na Potěmkinovském náměstí.

Reklama

Doporučované