Hlavní obsah

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce Američanů. Někteří už nežijí

Foto: Profimedia.cz

Na seznamu nechybí prezident Joe Biden ani ministr zahraničí Antony Blinken.

Reklama

Moskva zavádí další odvetné sankce a zakázala vstup do země téměř tisícovce Američanů. Jedná se nejen o vysoce postavené politiky, na seznamu figuruje široké spektrum vlivných amerických občanů.

Článek

Rusko v sobotu vydalo seznam 963 amerických vládních úředníků a prominentních občanů, kterým zakázalo vstup do země. Kreml tak reaguje na podobné kroky, které učinil Washington poté, co Rusko napadlo Ukrajinu.

Na seznamu osob, který ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo v sobotu, je např. americký prezident Joe Biden a jeho syn Hunter Biden, šéf Facebooku Mark Zuckerberg nebo Jamie Fly, vedoucí Rádia Svobodná Evropa.

Zákaz vstupu do Ruska se týká rovněž velkého počtu lidí z Bidenovy administrativy. Na seznamu figuruje viceprezidentka Kamala Harrisová, ministr zahraničí Antony Blinken, ministr obrany Lloyd Austin a také šéfové Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA).

USA mají uznat „novou geopolitickou realitu“

Podle Moskvy jsou odvetné sankce vynucený krok s cílem přimět USA „změnit chování a uznat novou geopolitickou realitu“. Vzájemné zákazy cestování mají pouze symbolický dopad, nicméně tvoří součást neustálého zhoršování ve vztazích Ruska se Spojenými státy a jejich spojenci v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

„Zdůrazňujeme, že nepřátelské akce Washingtonu, které jsou bumerangem zasahujícím samotné Spojené státy, budou mít i nadále patřičnou odpověď,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v sobotním prohlášení. Rusko „zavádí vůči Spojeným státům odvetné sankce, aby americké úřady změnily své chování a uznaly novou geopolitickou realitu“.

Některá jména ze sankčního seznamu, včetně Bidena a Blinkena, Rusko zveřejnilo už během března. Tehdy Moskva dala najevo, že jde o reakci na americké sankce, včetně zákazu vstupu nejvyšších ruských představitelů do Spojených států.

Výjimkou je hollywoodský herec Morgan Freeman, kterého ruské úřady dříve nezmínily. Moskva ho však nyní obviňuje z toho, že v roce 2017 natočil video, na kterém tvrdil, že Rusko připravuje spiknutí proti Spojeným státům, uvedl web Rádia Svobodná Evropa.

Na seznamu se nacházejí celkem kuriózně i tři bývalí američtí senátoři, kteří jsou již zesnulí. Jedná se o Johna McCaina, Harryho Reida a Orrina Hatche.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že zakázalo vstup do země dalším šestadvaceti Kanaďanům, včetně manželky kanadského premiéra Sophie Trudeauové.

Reklama

Doporučované