Hlavní obsah

„Rusko zaplatí.“ EU podpořila vznik tribunálu pro ruské zločiny

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová během své zářijové návštěvy v Kyjevě.

Reklama

Evropská unie volá po vzniku soudu, který by za podpory OSN vyšetřoval a stíhal případné ruské válečné zločiny. Přišla také s návrhem, že na obnovu Ukrajiny by mohly putovat zmrazené peníze ruských oligarchů a ruské národní banky.

Článek

„Rusko musí zaplatit za své hrůzné zločiny. Budeme spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem a pomůžeme zřídit specializovaný soud, který bude tyto zločiny soudit,“ informovala ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Spolu s našimi partnery zajistíme, aby Rusko zaplatilo za zkázu, již způsobilo.“

Podle političky musí Rusko a jeho oligarchové za škody, které země rozpoutáním války způsobila, zaplatit i po finanční stránce. Na náklady na obnovu země by podle von der Leyenové mohly po zrušení sankcí být využity peníze ze zmrazených a zablokovaných ruských účtů. Na výsledné podobě plánu by pak Evropská unie spolupracovala s partnery.

Škody, které Ukrajina utrpěla, se odhadují na zhruba 600 miliard eur (14,6 bilionu korun).

Ukrajina o vytvoření zvláštního tribunálu, který by stíhal ruské vojenské a politické představitele odpovědné za rozpoutání agrese, usiluje již delší dobu. K jeho zřízení vyzvali i někteří čeští zástupci jako předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podobných tribunálů v minulosti vzniklo již několik. Jedním z nich je i Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), jehož úkolem bylo stíhat osoby odpovědné za závažná porušení mezinárodního humanitárního práva spáchaná v bývalé Jugoslávii od roku 1991. Například vraždění civilistů v bosenském městě Srebrenica a jeho okolí klasifikoval jako genocidu právě on.

Díky ICTY byla před mezinárodním tribunálem poprvé stíhána úřadující hlava státu a její nejbližší spolupracovníci ve státních institucích. Šlo o Slobodana Miloševiće, který byl hlavním představitelem Srbů během konfliktů v bývalé Jugoslávii a zastával také funkci prezidenta.

Mohlo by vás zajímat

Prokurátor haagského tribunálu zahájil vyšetřování války na Ukrajině. Zaměřit se plánuje nejen na aktuální dění, ale také na činy spáchané od roku 2014. Pod jakými zločiny by Rusko mohlo být podepsané?

Fakt, že se Milošević před tribunál vůbec dostal, by mohl být určující i pro současnost. Sabina Subašić-Galijatovićová, vědecká pracovnice Institutu pro výzkum zločinů proti lidskosti a mezinárodního práva v Sarajevu, v tom vidí naději, že by kvůli ruské agresi vůči Ukrajině v budoucnu mohl čelit odpovědnosti i ruský prezident Vladimir Putin.

Zvláštní tribunál pro agresi by mohl mít několik podob, podle právních expertů je ale nejpravděpodobnější takzvaný hybridní tribunál, který by fungoval podle ukrajinského práva s podporou mezinárodního společenství. Tyto soudy jsou obvykle obsazeny mezinárodními prokurátory a soudci nebo kombinací místních a mezinárodních pracovníků.

Reklama

Doporučované