Hlavní obsah

Rusko zoufale shání vojáky na Ukrajinu. Dobrovolníkům nabízí statistíce

Foto: Profimedia.cz

Mobilní náborová kancelář ruské armády v Petrohradě.

Reklama

Moskva nabízí těm, kteří by byli ochotni bojovat, vysoké platy i přednostní přijetí jejich dětí na vysoké školy. Často od nich přitom nevyžaduje žádnou předchozí vojenskou zkušenost. Stačí patriotismus.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin vymýšlí způsoby, jak nahradit vyčerpané vojáky bojující na Ukrajině a zároveň si nezprotivit veřejnost. Místo vyhlášení všeobecné mobilizace proto volí opatrnější kroky.

Napříč zemí buduje dobrovolnické prapory, které se v budoucnu mají zapojit do války na Ukrajině. Podle serveru The Moscow Times ohlásilo založení praporů nejméně 14 regionů. Mezi nimi například republika Tatarstán, dálnovýchodní Přímořský kraj, uralský Perm, Moskva, Petrohrad nebo Murmansk, který leží za polárním kruhem.

Server CNN poukazuje na to, že Kreml se podle všeho zaměřuje zejména na izolované a chudší regiony, kde je nabídka rychle vydělaných peněz pro muže velkým lákadlem.

Desetinásobek výplaty

Těm, kteří narukují, ruské úřady slibují finanční ohodnocení, jež často výrazně převyšuje průměrné platy v daných regionech. V Permu a Kirovu mají dobrovolníci dostat až 300 tisíc rublů měsíčně (tedy přibližně 116 019 korun), což je asi desetkrát více, než by si vydělali v běžných zaměstnáních.

V Baškortostánu u hranic s Kazachstánem nabízejí 280 tisíc rublů a navrch dalších osm tisíc rublů denně za bojové operace. „Přes léto si můžete snadno vydělat asi milion rublů!“ stojí na náborovém plakátu, který koluje na sociálních sítích.

V některých městech dokonce dobrovolníkům slibují, že jejich dětem bude garantováno přednostní přijetí na vysoké školy.

„Na vývoji války nic nezmění“

Požadavky na potenciální vojáky se v jednotlivých regionech liší. Náborové plakáty v Permu například zmiňují, že hledají „odvážné, smělé, statečné, sebevědomé, výjimečné a všestranné vlastence “. O předchozí vojenské zkušenosti se nezmiňují. Stejně jako v mnoha dalších regionech.

Ty, kteří se rozhodnou stát se členy dobrovolnických praporů, má čekat před zapojením do války pouze čtyřtýdenní výcvik. V porovnání s tím rekrut pěchoty americké armády absolvuje více než pět měsíců výcviku, než se teprve dostane ke svému prvnímu praporu, kde pak jeho výcvik pokračuje, upozorňuje Forbes.

„Tato snaha bude pravděpodobně produkovat ‚vojáky‘ nižší kvality než běžní branci v ruské armádě za ceny blízké cenám profesionálních vojáků,“ okomentoval americký Institut pro studium války ve zprávě zveřejněné minulý měsíc rekrutování dobrovolníků v Rusku. „Na vývoji války to nic nezmění,“ uvedl nezávislý vojenský analytik Pavel Luzin.

Jediné regionální jednotky, které v současnosti na Ukrajině bojují, jsou z ruských severokavkazských republik Severní Osetie a Čečenska. Analytici odhadují, že Rusko by v budoucnu mohlo do války zapojit dalších 30 tisíc dobrovolníků, což je zhruba jedna čtvrtina až jedna třetina vojáků nasazených na Donbase.

Rekrutování dobrovolníků je řízeno z Moskvy, na starost ho ovšem mají přímo jednotlivé regiony. „Kreml údajně nařídil všem 85 ruským federálním subjektům (regionům Ruské federace plus okupovanému Krymu a Sevastopolu), aby naverbovaly dobrovolnické prapory, a vyhnuly se tak vyhlášení částečné nebo úplné mobilizace v Rusku,“ uvádí Kateryna Stěpaněnková z amerického Institutu pro studium války, podle níž toto opatření výrazně zatěžuje regionální rozpočty.

Podle Stěpaněnkové se Rusko v obavě před možným odporem k válce snaží rekrutování vojáků co nejvíce ututlat, a proto místo všeobecné mobilizace volí právě dobrovolnické prapory. „Nábor do dobrovolnických praporů nebo skrytá mobilizace se týká jen malého procenta vojáků a jejich rodin,“ vysvětluje Stěpaněnková.

Server Newsweek poukazuje na to, že hledáním dobrovolníků Rusko pověřuje jednotlivé vesnice. Úřady pak potenciálním vojákům často volají přímo na jejich mobilní telefony, aniž by dotyční předtím projevili jakýkoliv zájem o zapojení do války.

Zmiňuje například případ Alexeje z Voroněže, na který na sociální síti Telegram upozornil kanál kritický k ruským válečným snahám s názvem Mozhem Objasnit. Alexej obdržel nečekaný telefonát od odvodové kanceláře s nabídkou armádní smlouvy. Jeho číslo podle něj pravděpodobně získali z burzy práce, kterou krátce předtím navštívil.

Šéf CIA William Burns před týdnem odhadl, že ruské ztráty na Ukrajině činí přibližně 15 tisíc zabitých a třikrát více raněných. Přibližně tolik vojáků ztratil Sovětský svaz za skoro deset let války v Afghánistánu.

Odhad CIA je jedním z nejnižších. Britská rozvědka hovořila o 15 až 20 tisících mrtvých ještě v červnu. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že zabitých Rusů je více než 38 tisíc.

Reklama

Doporučované