Hlavní obsah

Rusko zřejmě na Donbasu rozmisťuje kontroverzní miny, vypadají jako hračka

Foto: Profimedia.cz

Protipěchotní nášlapné miny PFM-1, které byly rozmístěny v Doněcku. Snímek ze 30. července.

Reklama

Ze zjištění britských zpravodajských služeb vyplývá, že jde o protipěchotní miny, které ruské síly ukládají podél obranné linie na východě Ukrajiny.

Článek

Rusko s vysokou pravděpodobností rozmisťuje kontroverzní protipěchotní miny podél své obranné linie na Donbasu na východě Ukrajiny. Potenciálně mohou způsobit rozsáhlé ztráty mezi vojáky i civilisty, uvedlo v pondělí britské ministerstvo obrany ve své pravidelné zprávě shrnující nejnovější poznatky britských zpravodajských služeb.

Agentura Reuters upozornila, že tvrzení britského úřadu není možné bezprostředně ověřit.

Protipěchotní miny v oblasti mají podle britských zpravodajců na jedné straně chránit volný pohyb, na druhé straně jej omezovat. V Doněcku a Kramatorsku se Rusko s vysokou pravděpodobností pokusilo rozmístit protipěchotní trhavo-tříštivé miny PFM-1 a PFM-1S.

Tyto miny, známé také jako „motýlí“, mají kontroverzní pověst, připomnělo britské ministerstvo. Byly použity se zničujícími účinky v sovětsko-afghánské válce, kdy údajně zmrzačily velký počet dětí, které si je spletly s hračkami, uvedl úřad.

Jaké zbraně využívá pro boj Ukrajina? Přečtěte si v článku zde:

Je velmi pravděpodobné, že stav zbraní ze sovětské éry, používaných nyní Ruskem, se časem zhoršuje a jsou velmi nespolehlivé a nepředvídatelné. To ohrožuje jak místní obyvatelstvo, tak i operace zaměřené na odstraňování min, dodalo britské ministerstvo.

Z ukrajinských přístavů vypluly další nákladní lodě

Ukrajinské a turecké úřady v pondělí také oznámily, že z přístavů v Černém moři vypluly další dvě lodě. Nákladní loď Sacura opustila přístavní město Južne s 11tisícitunovým nákladem sójových bobů směrem do Itálie. Loď Arizona vyrazila z přístavu Čornomorsk s nákladem přes 48 450 tun kukuřice směrem do tureckého Iskenderunu, informovalo turecké ministerstvo obrany.

Jedná se tak již o desátou loď, která vyplula na základě dohody s Ruskou federací o odblokování ukrajinských přístavů v Černém moři, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované