Hlavní obsah

Ruskou leteckou základnou na Krymu otřásly výbuchy

Bez komentáře: Videa, která se šíří na sociálních sítích, ukazují, jak se ze základny na Krymu valí tmavý kouř.Video: twitter/RALee85, twitter/na_intel

 

Reklama

aktualizováno •

Z ruské letecké základny na okupovaném Krymu se ozvalo několik hlasitých explozí. Příčiny dosud nejsou známé a spekulace o možném ukrajinském útoku zůstávají nepotvrzeny.

Článek

Na ruské letecké základně Saki v Novofedorivce na západě anektovaného Krymu došlo v úterý k několika explozím a požáru. Na situace nejdříve na základě výpovědí svědků upozornil server Ukrajinska pravda. Zprávy později potvrdili i představitelé Krymu.

„Zatím mohu potvrdit pouze samotný fakt několika výbuchů v oblasti Novofedorivky. Prosím všechny, aby vyčkali na oficiální zprávy,“ uvedl nejprve na Telegramu Kremlem jmenovaný poradce krymských úřadů.

Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že na základně došlo k detonaci munice. „Dne 9. srpna kolem 15:20 hodin vybuchlo na území letiště Saki u obce Novofedorivka několik kusů letecké munice v opevněném skladišti,“ stojí v prohlášení.

Příčiny výbuchů se zjišťují, neoficiálně se podle ruských médií hovoří o porušení pravidel požární bezpečnosti. Na místo se vypravil šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov, který nařídil vytvořit okolo letiště pětikilometrovou bezpečnostní zónu.

Exploze si podle místních úřadů vyžádaly jednoho mrtvého z řad civilistů a devět zraněných, včetně dvou dětí.

Na sociálních sítích se mezitím začala šířit videa, která ukazují, jak se ze základny na Krymu valí tmavý kouř. Na svých profilech jej sdíleli ukrajinští i proruští představitelé.

„Obyvatelé Krymu hlásí výbuchy u obce Novofedorivka. K prvnímu výbuchu došlo přibližně v 15:00 místního času. Po něm následovalo několik dalších. Zda jsou mezi nimi oběti, není známo,“ uvedl na Telegramu Rodion Mirošnik, který vystupuje jako velvyslanec v Rusku za samozvanou Luhanskou lidovou republiku.

Stanice BBC uvádí, že proruský vojenský velitel Jurij Kotenok na Telegramu uvedl, že na místě došlo asi k deseti výbuchům. „20 km od Novofedorivky se třesou okna a v autech se spouští alarmy,“ napsal.

Video z Krymu na Twitteru sdílel také poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, který zažertoval o zhoubnosti ruského zvyku kouřit v blízkosti střelného prachu a naznačil, že příště by na řadě mohl být Kreml.

„Abecední pořadí je následující: B-Belgorod, V-Voroněž, K-Kursk, K-Krym. K-Kreml je další na řadě?“ okomentoval záběry výbuchů Arestovyč.

Ukrajinská vojenská rozvědka se podle listu Ukrajinska pravda k událostem na Krymu odmítla vyjádřit. „Exploze postihly leteckou základnu okupantů, odkud vzlétala letadla bombardující Záporožskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblast,“ zdůraznila ukrajinská tisková agentura Unian.

„Ukrajina dostala rakety o doletu 200–300 kilometrů a použila je,“ napsal bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv, ale ruské ministerstvo obrany tvrdí, že munice na letišti prostě vybuchla bez přispění dalšího faktoru, dodal Unian.

K účasti na explozích se nepřihlásilo ani ukrajinské ministerstvo obrany, které vydalo prohlášení, že „nemůže určit příčinu (požáru a explozí na letišti), ale připomíná pravidla požární bezpečnosti a zákaz kouření“.

„Mnozí předpokládají, že série silných výbuchů a požár na ruské letecké základně na Krymu, vzdálené nejméně 200 kilometrů od nejbližších ukrajinských pozic, jsou výsledkem útoku, který podnikli Ukrajinci. Ale důkazy o tom chybějí a ani dosud nebyly informace, že by spojenci předali Ukrajině rakety s takovým doletem. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že exploze jsou výsledkem nehody,“ napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Na sociálních sítích se objevily také snímky, které ukazují, jak lidé sledují šířící se dým z krymských pláží. Ruská státní agentura TASS na Telegramu dříve ubezpečila, že podle Asociace ruských cestovních kanceláří k výbuchu došlo daleko od letoviska a mezi turisty nebyly hlášeny žádné oběti ani zranění.

Minulý měsíc na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu zaútočil dron, zraněno bylo šest lidí. Místní úřady pak zrušily oslavy Dne námořnictva. Od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině před 167 dny došlo v ruském zázemí k sérii požárů a explozí muničních skladů, skladů pohonných hmot a dalších zařízení.

Rusko ukradlo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 po referendu, jež nebylo mezinárodně uznané. Poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, jež se odehrávaly v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny od 24. února, kdy prezident Vladimir Putin nařídil ruským ozbrojeným silám vpadnout na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované