Hlavní obsah

Ruský ajťák nechtěl do války. Už měsíce žije v lese a spí ve stanu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ruský IT specialista se chtěl za každou cenu vyhnout povolávacímu rozkazu, a utekl proto do divočiny, kde už čtyři měsíce žije ve stanu. Rozloučil se i se svou manželku. Vídá ji jen čas od času, když mu do lesa nosí zásoby jídla.

Článek

Válka na Ukrajině změnila ruskému IT specialistovi život. Když ruské jednotky vtrhly do sousední země, mladý muž se s tím nehodlal smířit. Na zeď svého domu pověsil plakát se slovy „Ne válce“. Za svůj čin dostal pokutu a strávil dva týdny ve vazbě.

Klíčový zlom pak nastal v září, když ruský prezident Vladimir Putin v zemi vyhlásil všeobecnou mobilizaci. Mladík nechtěl riskovat, že bude povolán do války, bude muset bojovat proti bratrské zemi, a proto se rozhodl opustit svůj dosavadní život a odstěhovat se do divočiny. Jak jeho příběh pokračuje několik měsíců po invazi, popsala britská stanice BBC.

Zatímco statisíce ruských mužů před povolávacím rozkazem uprchly ze země, Adam Kalinin, jak BBC o muži, který si přál zůstat v anonymitě, píše, zůstal v Rusku. Odchod z rodné země pro něj představoval příliš „těžké vystoupení z komfortní zóny“, a proto se před ruskými orgány ukryl v ruských lesích.

Ve stanu, který si na tajném místě postavil, se schovává už čtyři měsíce. Přečkává v něm i teploty okolo minus 11 stupňů Celsia.

I přesto, že místo bytu nyní žije v bytelném stanu, který se běžně využívá k rybaření na ledě, Kalinin stále pokračuje ve svém zaměstnání. Na stromě má uvázanou anténu, která mu zajišťuje připojení k internetu dostatečné k tomu, aby mohl nadále vykonávat svou práci, stejně jako kolegové, kteří před mobilizací prchli například do Kazachstánu. Energii získává pomocí solárních panelů.

Mimo civilizaci dlouhodobě přežívá jen díky své manželce, která mu na smluvené místo pravidelně nosí jídlo. Aby se vyhnul válce proti bratrské zemi, rozhodl se před čtyřmi měsíci odloučit i od ní. Nyní se s ní vídá už jen zřídka. Na Nový rok v jeho úkrytu strávila několik dní. Mimo to se na krátkou chvíli potkávají každé tři týdny, když mu přináší nové zásoby potravin.

Kalinin říká, že mu manželka chybí a rád by se s ní vídal častěji. Nic jiného z dřívějšího života ale v lesích příliš nepostrádá a sám sebe popisuje jako introverta. Pobyt v lese mu problémy nečiní mimo jiné proto, že měl přírodu odjakživa rád a kempováním v minulosti strávil mnoho dovolených.

„Změnil jsem se natolik, že věci, které mi dříve chyběly, ustoupily do pozadí. Věci, které mi dříve připadaly důležité, už nemají svou sílu. Existují lidé, kteří jsou na tom mnohem hůř než my,“ vysvětluje Kalinin, který považuje své rozhodnutí ukrýt se v lese za nejlepší možné.

„Pokud mě nemohou fyzicky vzít za ruce a dovést k odvodu, je to na 99 % obrana proti mobilizaci nebo jinému obtěžování,“ tvrdí Kalinin. Podle současných pravidel by měl být Kalinin coby pracovník v oblasti informačních technologií od odvodu osvobozen. Řada zpráv ovšem nasvědčuje tomu, že ruské orgány na podobné výjimky často neberou ohled.

Alternativní životní styl Kalininovi mezitím zajistil popularitu na sociálních sítích. Na Telegramu, kde muž téměř každý den sdílí útržky ze svého života, ho sleduje přes 17 tisíc lidí. Spravuje také kanál na videoplatformě YouTube. Na svých profilech sdílí fotky a videa, které ukazují, jak vypadá jeho dočasné bydliště a jeho okolí nebo co dělá, aby na samotě přežil.

Reklama

Související témata:

Doporučované