Hlavní obsah

Ruský deník: Co se teď dá dělat? Všechno je jasné, spadla železná opona

Foto: Natalya On, Shutterstock.com

Pořádkové složky blokují ulice, kterými chtěli lidé projít během protestu proti útoku Ruska na Ukrajinu. Petrohrad, 6. března 2022.

Reklama

Článek

2. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Na béžové fasádě panelového domu kdesi na okraji Moskvy byla nalepená áčtyřka s QR kódem. Nešlo o nelegální reklamu slibující důchodcům opravu počítačů nebo zaručenou léčbu alkoholismu, jak je typické pro tato místa. Na papíru bylo velkým písmem napsáno „Ne válce“ a připojen odkaz na petici.

Podpisovou akci proti ruské agresi vůči Ukrajině organizoval lidskoprávní aktivista a šéf Kremlem zlikvidovaného vlivného hnutí Za lidská práva Lev Ponomarjov. Za poslední dva týdny ji podepsalo více než milion dvě stě tisíc lidí.

Protiválečná výzva visela na paneláku jen několik hodin. Pak ji kdosi strhnul. Možná iniciativní občan podporující Putinovu zvláštní operaci, možná metař z některé republiky Střední Asie, který se musí starat o čistotu okolo baráku.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Snímek zmiňovaného protiválečného plakátu v Moskvě.

Ozvěna války, která narušila poklidnou uličku, jíž se táhne aroma levné pizzy z fastfoodu na rohu, se vytratila. V Moskvě je mír. A na Ukrajině? „Denacifikace“ mariupolské porodnice.

„Chystal jsem se jít na protest proti válce na Puškinovo náměstí v centru Moskvy, nakonec jsem v sobě odvahu nenašel,“ přiznává tichým hlasem Ivan. Zalekl se postihu.

Padesátiletý muž působí jako vážený expert nejmenovaného ústavu. Specializuje se na evropské země. Často ho citují západní média.

„Cítím se psychicky úplně na dně. Je mi jasné, že z mletého masa se kráva znovu neuplácá. Rusko už nikdy nebude takové, jaké bylo před válkou. Z Ruska se stal nový Sovětský svaz,“ zoufá si.

Ivan přiznává, že neví, co bude dál dělat. „Vláda měla o naše analýzy před válkou malý zájem. A co budu dělat teď, když vztahy mezi Ruskem a Západem přestaly existovat? Má smysl něco analyzovat? Všechno je teď jasné. Spadla železná opona,“ roztrpčeně přiznává.

Podobné pocity má i čtyřicátník Kosťa. „Před pěti dny moji ženu zatkla policie na protiválečném protestu v centru Moskvy. Odvezli ji na stanici na moskevské periferii s vystihujícím názvem Čertanovo. Ve vazbě tam s ní sedělo devět lidí,“ popisuje rodinné peripetie.

Kosťa spolu s manželkou poslední dva týdny chodí demonstrovat proti ruskému vpádu na Ukrajinu. „Vždycky jsme měli štěstí a podařilo se nám před policií zmizet. Pak Olga šla na protest sama a chytili ji,“ popisuje, jak k zatčení došlo.

Olgu ještě tentýž den pustili. Je obviněna z porušení pravidel mítinků. Čeká ji soud. Za její nenásilný odpor proti válce jí hrozí až 40 hodin nucených prací.

„Dostane asi nejmenší možný trest. Na policejní stanici jí vyhrožovali, že pokud ji ještě jednou chytnou, tak bude trestně stíhána. A to může znamenat až několik let vězení,“ obává se Kosťa.

„A co dál? Naše svědomí nám ale nedovolí neprotestovat,“ říká rozhodně Moskvan.

Od Putinova vpádu na Ukrajinu bylo v souvislosti s protesty po celém Rusku zatčeno 13907 osob.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované