Hlavní obsah

Ruský deník: Jak Putin pomohl Ukrajincům zbavit se ruské identity

Foto: NickolayV, Shutterstock.com

Lidé v tričkách s nápisem „Putinova armáda“ na shromáždění na stadionu Lužniki. S Vladimirem Putinem tu slavili anexi Krymu. Moskva, 18. března.

Reklama

Článek

10. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

S Ukrajinkou Natašou a jejím manželem jsem se seznámil před osmi lety v Moskvě. V ruské metropoli měli menší byznys. O politiku se tenkrát příliš nezajímali. Ukrajinštinu moc neznali, mluvili mezi s sebou rusky. Kosťa, Natašin muž, byl hrdý na fotografii se Stevenem Seagalem.

Putinova fanouška potkal v jedné ukrajinské restauraci v Moskvě. Byl to highlight Kosťovy moskevské kariéry. Pozdravil ho, podal mu ruku a nechal se s obézním Caseyem Rybackem vyfotit.

Pak přišel rok 2014. Rusko anektovalo ukrajinský Krym. Posléze vypukla na východě Ukrajiny Ruskem podporovaná krvavá vzpoura.

Nataša s Kosťou z Moskvy odjeli. Nikoliv z ideologických důvodů. Zkrátka a dobře, ruské úřady začaly dělat jejich podniku problémy. Hasiči a berňák k nim chodili snad každý měsíc, úplatky neúprosně rostly. A to jen proto, že šlo o ukrajinský byznys.

Naposledy jsem se s Natašou a Kosťou osobně viděl v roce 2019. Zaskočil jsem k nim na návštěvu během prezidentských voleb. Pořádali menší party. Se skupinou přátel sledovali přímý přenos předvolební debaty prezidenta Petra Porošenka s Volodomyrem Zelenským. Byla to velká show. Zkušený politik versus populární bavič na obřím sportovním stadionu v centru Kyjeva.

Nataša a Kosťa fandili Zelenskému. Chtěli, aby byl na východě země mír. Přáli si, aby se příští ukrajinský prezident domluvil s Putinem. Konflikt s proruskými separatisty se jich osobně netýkal, ale do Ruska je to už netáhlo. Chtěli jen žít normálním životem.

Před pár dny zděšená Nataša zveřejnila post na facebooku. Napsala ho v ukrajinštině. Popsala, jak v západoukrajinském Lvově zažila ruský raketový úder.

„Víte, jaký zvuk vydává raketa? Zní jako prolétající letadlo. Jako když ohromné letadlo letí přímo nad tvou hlavou. Byla jsem v neznámém městě, v neznámé čtvrtí. Stála jsem tam pod širým nebem. Chtěla jsem utéct. Ale kam? Nevěděla jsem, kde je ten prokletý protiletecký kryt. Najednou se všechno zatřáslo a ozvala se hrozná rána. A pak druhá. Rychle jsem vběhla do nejbližšího domu a automaticky jsem zamířila do suterénu. Tam jsem uviděla šipku, která mířila směrem do krytu. Proseděla jsem tam další dvě hodiny, než bombardování skončilo,“ popsala Nataša ruský útok na ukrajinské město stovky kilometrů od fronty.

Když jsem její příspěvek uviděl, okamžitě jsem Nataše napsal. Zeptal jsem se, jak se mají. Žije u rodičů v Haliči a její baculatý Kosťa už měsíc slouží u sil územní obrany v Kyjevě. Když se dozvěděla, že stále zůstávám v Moskvě, byla zklamaná.

„Víš, v Moskvě jsem zažila několik šťastných let. Myslela jsem na ty časy, když poblíž vybuchovaly ruské rakety. Právě v tom krytu jsem si uvědomila, že Rusko a Rusy už budu do konce života nenávidět. Putin mi pomohl zbavit se mé ruské identity. Přála bych si, aby se všechny ruské rakety ve vzduchu otočily a dopadly na Moskvu,“ napsala mi Nataša.

Podle posledního průzkumu ruské státní sociologické agentury VCIOM podporuje válku proti Ukrajině – a Ukrajincům – 74 procent Rusů.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované