Hlavní obsah

Ruský deník: Sankce doléhají na ruské krásky, Putinova válka z nich dělá zrůdy

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Rusové se musí obejít bez zkrášlovacích filtrů. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •
Článek

16. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

„Západ z nás chce udělat zrůdy,“ zoufá si třicetiletá Lera. Je to moskevská kráska. Fiflena. A patří mezi ty, na které západní sankce dopadly opravdu velice tvrdě. Víc jak na Putina a Šojgua.

S Lerou sedíme v minimalistické kavárně v centru Moskvy se strategickou polohou mezi hlavním sídlem Lukoilu a banky VTB. Chodí sem solventní kravaťáci na americano. Když má Lera dobrou náladu, hraje svou oblíbenou hru: vyhlídne si mladého manažera a zkouší ho najít v Tinderu.

Do Putinovy války proti Ukrajině Lera žila bezstarostným životem mladé dívky s normálním platem a normálními ambicemi. O politiku se nezajímala. Ráda pařila, ráda cestovala, ráda se fotila.

Pak ruské tanky vtrhly na Ukrajinu a rozválcovaly normální život Ukrajinců, ale i blondýnky Lery, která žije v útulném bytě stovky kilometrů od fronty.

„Kvůli té ukrajinské situaci všechno zdražilo. Nedávno jsem byla na kosmetické proceduře. Dřív jsem za první aplikaci platila 16 tisíc rublů, teď mě to stálo 38 tisíc. A to mě čekají ještě dvě,“ zoufá si kráska.

„Zdražily korejské filery, séra pro biorevitalizaci, lipolitika, ale i jehly, injekce a anestetika. Cena botoxu také roste. A jak mi říkala má kosmetička, její dodavatel všechno vyprodal a neví, kdy dostane nové zboží,“ popisuje mi Lera věci, o kterých nemám ani páru, ale pro ni jsou mimořádně tragické – víc než masakr v Buči.

Leru trápí, že ruský trh opustily její oblíbené značky kosmetiky – MAC, Clinique, Bobbi Brown.

„Ale víš, co je nejhorší? Instagram. V Rusku je teď zakázaný a zablokovaný. Ale Západ se zachoval jako pravá svoloč. Uvalil sankce na Facetune a FaceApp. Teď si nemůžu předplatit filtry, abych vypadala na fotkách jako normální člověk,“ zlobí se kráska.

Poslouchám Leru, dívám se, jak upřímně prožívá ztrátu věcí, které pro ní tvořily životní jistotu.

Samotnou ruskou válku proti Ukrajině prožívá Lera po svém. Povrchně a mimořádně naivně. Je jí nepříjemné „ukrajinskou situaci“ nazvat válkou. A vlastně ani neví, co se na Ukrajině děje.

Se sousední zemí, na níž dopadají ruské bomby, si spojuje jen příjemné léto v Oděse před deseti lety. O Mariupolu srovnaném se zemí prý něco zaslechla, když si prohlížela storíčka v Instagramu. Asi o tom zmínil nějaký populární blogger, ale jistě to neví.

Na zčernalé zemi mezi kusy betonu leží ženské tělo. Irina. Na svatého Valentýna si udělala radost a zašla na manikúru. Snímek její ruky s rudými nehty obletěla celý svět. Stala se jedním ze symbolů nesmyslné ruské řezničiny. Irinu zastřelili ruští vojáci, když se vracela přes Buču domů.

Fotku ruky mrtvé Iriny jsem poslal Leře. Třeba pochopí, že zrůdy z Rusů dělá režim, který posílá své vojáky vraždit nevinné obyvatele „bratrského národa“.

Lera mi zatím neodpověděla.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované