Hlavní obsah

Ruský jaderný vlak je prý v pohybu. Může to být eskalace i cvičení

Foto: Vovantarakan, Shutterstock.com

Ruský jaderný vlak na snímku z Petrohradu z roku 2020. Ilustrační snímek.

Reklama

Na sociálních sítích se v pondělí a v úterý rozšířily zprávy o pohybu ruského „jaderného vlaku“. Podpořily je i záběry vlaku mířícího na západ země. Alianční rozvědka zase ví i o pohybu nové ruské jaderné ponorky.

Článek

Vlak je uzpůsobený pro přepravu vojenské techniky a podle britských médií má označení 12. hlavního ředitelství ruského ministerstva obrany zodpovědného za jaderný arzenál, jeho skladování, údržbu a přepravu.

Že by šlo skutečně o vlak 12. oddělení, nelze ověřit, stejně jako to, zda převáží jaderné zbraně nebo materiál.

Na záběrech jsou na vlaku viditelně naložené tanky a obrněná vozidla různého typu. Jde například o průzkumné vozidlo BPM-97. Ke kterým jednotkám vozidla patří, není jasné. Podle analytika Konrada Muzyky z Rochan Consulting je ke své ochraně používá zmíněné 12. oddělení.

Podle britské televize SkyNews může jít ze strany Moskvy o varování Západu. „Tyto pohyby jsou dobře viditelné z vesmíru. Ukazuje to ruské možnosti a demonstruje to, že pokud by Rusko chtělo použít taktické jaderné zbraně, je toho schopno,“ cituje televize bývalého důstojníka britské vojenské rozvědky Forbese McKenzieho.

Podle něj je ale potřeba se zprávami o možném rozmisťování jaderných zbraní zacházet opatrně. Že jde ze strany Ruska pravděpodobně o demonstraci jeho možností, napsal na Twitteru i Konrad Muzyka.

Vyloučené nejsou ani přípravy na cvičení, které je v podzimních měsících obvyklé.

Belgorod v Bílém moři

I když je tedy více možností výkladu, na klidu nepřidává ani zpráva italského listu La Republicca. Zmiňuje se totiž o informaci rozvědky NATO rozeslané členům aliance o pohybu ruské jaderné ponorky K-329 Belgorod, která měla opustit svou základnu.

Nejdelší ponorka světa byla uvedena do služby teprve letos v červenci.

Pod hladinou vydrží moderní ponorka nepřetržitě až 120 dní a může nést i miniponorky schopné operovat ve značných hloubkách.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ponorka K-329 Belgorod.

Ponorka byla proto „podezřelá“ i coby možný pachatel nedávné sabotáže plynovodů Nord Stream v Baltském moři. Podle italského listu má ale alianční rozvědka za to, že dosud nevyplula z Bílého moře u severních břehů evropské části Ruska.

Panuje ovšem podezření, že ponorka má za úkol v arktických vodách otestovat nový typ jaderné zbraně – Poseidon, tedy čtyřiadvacet metrů dlouhé torpédo s nukleární hlavicí pravděpodobně o síle dvou megatun. O stupni vývoje Poseidonu ale panují v aliančních kruzích pochybnosti.

Američtí i evropští představitelé tento týden uvedli, že nejsou patrné žádné známky přípravy na ruský jaderný úder a že hrozby Kremlu zůstávají rétorické.

Reklama

Doporučované