Hlavní obsah

Budeme muset odstranit hrozby, varuje Rusko

Foto: Profimedia.cz

Strůjcem války na východě Ukrajiny jsou podle ruského ministra zahraničí Lavrova Spojené státy a jejich spojenci.

Reklama

Ministr zahraničí Sergej Lavrov po čtvrtečním jednání amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského protějšku Vladimira Putina varoval, že Moskva možná bude nucena „odstranit nepřijatelné hrozby pro ruskou bezpečnost“.

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek vzkázal, že Kreml vnímá Spojené státy a jejich spojence jako strůjce války na východě Ukrajiny. Moskva tak podle webu New York Times (NYT) vysílá nejednoznačné signály. Jen několik hodin předtím totiž jiný ruský představitel prohlásil, že Kreml je se včerejším telefonátem mezi lídry Ruska a USA spokojen.

„Občanská válka na Ukrajině, která trvá již osm let, ještě zdaleka neskončila. Vedení země nehodlá konflikt vyřešit,“ uvedl Lavrov v textu, který zveřejnila ruská agentura TASS. „Bohužel vidíme, že Spojené státy a další země NATO podporují militaristické záměry Kyjeva a zásobují Ukrajinu zbraněmi,“ dodal Lavrov.

Lavrov pro agenturu RIA Novosti uvedl, že Rusko trvá na tom, aby se jednání příští měsíc zúčastnili vojenští představitelé USA a NATO. Moskva podle něj nedopustí, aby západní země jednání protahovaly.

„Pokud v rozumné době nedojde ke konstruktivní reakci a Západ bude pokračovat ve své agresivní politice, pak bude Rusko nuceno přijmout veškerá nezbytná opatření k zajištění strategické rovnováhy a odstranění nepřijatelných hrozeb pro naši bezpečnost,“ dodal Lavrov.

Putinův poradce Jurij Ušakov také zmínil, že nové sankce by mohly vést k „úplnému rozpadu vztahů mezi zeměmi“. „Náš prezident také zmínil, že by to byla chyba, kterou by naši potomci vnímali jako obrovskou,“ řekl Ušakov novinářům pozdě večer ve čtvrtek.

Podle webu New York Times (NYT) čtvrteční rozhovor Putina a Bidenem, který trval asi 50 minut a podle prohlášení americké strany se uskutečnil na poptávku Moskvy, ke zmírnění napětí nepřispěl. Biden podle Bílého domu Putinovi zopakoval, že na případné napadení Ukrajiny Ruskem jsou Spojené státy připraveny „s rozhodností reagovat“.

Přesto představitelé obou zemí hodnotili rozhovor pozitivně. „V zásadě jsme s jednáním spokojeni, protože má otevřený, věcný a konkrétní charakter,“ řekl Ušakov novinářům v pátek brzy ráno v Moskvě.

Putin podle prohlášení Kremlu varoval Bidena před vyhlášením dalších sankcí proti Moskvě. Takový krok by byl podle ruského prezidenta „kolosální chybou“. Už začátkem prosince Putin prohlásil, že Moskva by se v případě neúspěchu rozhovorů mohla uchýlit k „vojensko-technickým“ prostředkům, čímž měl zřejmě na mysli použití síly.

Začátkem tohoto týdne tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov uvedl, že Kyjev je ruskými jednotkami na hranicích znepokojen, ale nepropadá panice. „Co se týče zahraničními médii uváděného zvyšování počtu vojáků u našich hranic - to nevidíme. K určitému posilování ruské armády dochází a my pozorně sledujeme, co se děje u našich hranic,“ uvedl Danilov.

Spojené státy tvrdí, že Rusko shromažďuje na hranicích s Ukrajinou vojenskou techniku. Ta podle západních zemí může představovat potenciální přípravu na invazi. Podle webu The Guardian se tisíce ukrajinských civilistů zúčastnily v rámci příprav na případný ruský útok bojového výcviku. Situace v zemi je ale před novoročními oslavami do značné míry normální.

Reklama

Související témata:

Doporučované