Hlavní obsah

Ruský ústup z Chersonu neměl být tak rychlý. Jestli to stihli, unikli pohromě

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský tank postupuje k Chersonu (snímek ze čtvrtka).

Reklama

aktualizováno •

Den po oznámení stažení ruských jednotek z okupovaného Chersonu začala Ukrajina rychle postupovat k městu. Nyní je otázkou, jestli se Rusku podaří kontrolovaně stáhnout a předejít velkým ztrátám.

Článek

Dva dny po oznámení stažení ruských sil z Chersonu ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem všechno nasvědčuje tomu, že nešlo o blaf. Už ve čtvrtek ukrajinští vojáci potvrzeně dosáhli významného postupu z východu i západu, což nasvědčuje tomu, že ruská obrana polevila. V pátek odpoledne to vypadalo, že ukrajinští vojáci už jsou nejspíš přímo ve městě.

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že přesun ruských sil přes řeku Dněpr byl dokončen a že za sebou nenechaly žádnou techniku. Prý nedošlo ani k žádným ztrátám. Stalo se tak poté, co se rozšířily záběry spadlého Antonivského mostu přes Dněpr. Ten za sebou měli údajně odpálit ustupující Rusové, informace od ruského novináře nicméně není potvrzená.

Podle vojenských expertů měl ústup trvat o hodně déle a hrozilo, že ho budou doprovázet velké ruské ztráty.

Aktuálně z bojiště

I když Ukrajina stále zprávám o kapitulaci Rusů v Chersonu příliš nevěří, vedení ruské armády oznámilo, že o páté hodině ráno dokončilo ústup svých jednotek. Zřejmě jej zakončily zničením mostu přes Dněpr.

Kam až Ukrajinci postoupili?

Co se ukrajinských územních zisků týče, Kyjev ve čtvrtek uvedl, že za 24 hodin jeho síly postoupily ve směru ze severovýchodu i ze západu. Postup měl dosáhnout až sedmi kilometrů do hloubky okupovaného území a osvobozená plocha měla mít 260 kilometrů čtverečních. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) to potvrzují i geolokovaná videa na sociálních sítích.

Zatím nepotvrzené zprávy uvádí, že Ukrajinci už ve čtvrtek večer byli v Chornobiavce, což je příměstí Chersonu. Podle opět nepotvrzených zpráv z telegramových kanálů měli místní slyšet na předměstí střelbu.

Čtvrteční postup podle potvrzených geolokovaných videí z osvobozených území:

Z Chersonu v pátek kolem poledne začaly přicházet fotografie ukrajinských vlajek vyvěšených na různých místech. Po poledni ukrajinská média dokonce uváděla, že v ulicích se lidé chystají na vítání ukrajinských vojáků. Po druhé se na sociálních sítích začala objevovat videa ukrajinských vojáků přímo ve městě. Později o vojácích vstupujících do města informovala i ukrajinská rozvědka.

Kreml hlásí hotový ústup, podle expertů měl trvat mnohem déle

Velmi nejasné jsou informace o ruském ústupu.

Podle čtvrtečního hodnocení ISW se ruský ústup zdál být dobře koordinovaný, později se ale začaly objevovat nepotvrzené zprávy, že na ustupující Rusy útočí ukrajinská artilerie a mezi ruskými vojáky propukla panika a chaos.

Zpráva Kremlu o údajném dokončení ústupu zůstává nepotvrzená. Kyjev ani jeho západní spojenci to zatím nekomentovali. Pokud by se ústup opravdu povedl tak rychle, dá se říct, že jde o dobře zvládnutou operaci a v rámci možností vlastně i úspěch (i když ztráta Chersonu je pro Rusko samozřejmě katastrofou).

Rozhovor

Ukrajinská armáda úspěšně pokračuje v osvobozování svého území. Z Chersonské oblasti už se stahují ruské jednotky. Co dál čekat? Poslechněte si pohled bezpečnostního analytika Michala Smetany.

Že by mohli Rusové město tak rychle a zároveň koordinovaně opustit, se nečekalo. V Chersonu a okolí mělo v době oznámení ústupu podle šéfa amerického sboru náčelníků štábu Marka Milleyho být 20 až 30 tisíc ruských vojáků (některé odhady uvádí i 40 tisíc).

Podle vojenských expertů stažení takového množství přes řeku Dněpr mělo trvat nejméně několik dní, ale klidně i týdny.

„Vypadá to, že Rusové mají s ústupem z Chersonu problémy,“ napsal v pátek na twitter bývalý australský generál Mick Ryan a připomněl své starší postřehy vysvětlující, jak těžký úkol ústup přes Dněpr pro Rusko představuje.

Taková operace podle Ryana vyžaduje výborné plánování. Obzvlášť těžké je podle něj vybalancovat poměr sil, které ústup kryjí a které ustupují. I když bude strategie zvolena správně, může to navíc zhatit nahlodaná morálka vojáků.

„Velitelé na všech úrovních musí držet pozice až do té doby, kdy mají nařízeno ustupovat. To může být velmi náročné,“ napsal Ryan s tím, že sklon dát se na ústup dřív, než nařizuje plán, může být v tomto případě velmi silný.

Ve směru na Cherson: Fotky z ukrajinského postupu

+6

Ústup by podle Ryana měly krýt ideálně vysoce mobilní a obrněné síly, u kterých je vyšší pravděpodobnost, že dokážou zpomalit postup Ukrajinců a pak se i dostat přes řeku Dněpr. „Možná ale budeme svědky toho, že Rusové použijí nově mobilizované jednotky, aby zůstaly, bojovaly, zemřely a koupily nějaký čas pro ústup,“ napsal australský voják a analytik.

Své postřehy Ryan uzavřel konstatováním, že pokazit se toho při ruském postupu může hodně a v patách budou mít odhodlanou a agresivní ukrajinskou sílu.

Podobně se k věci vyjádřil i bývalý důstojník v britské armádě a nyní výzkumník londýnské King's College Mike Martin. „Úspěšný ústup pod palbou je pravděpodobně nejtěžším druhem vojenského manévru,“ napsal po oznámení ruského ministra obrany.

Ve čtvrtek na základě nepotvrzených zpráv o ostřelování ustupujících Rusů a chaosu napsal, že nejpravděpodobnějším výsledkem bude hromadný kolaps ruských sil, tedy velké množství mrtvých a zajatých.

Ani v pátek po poledni nicméně pořád není jasné, jak situace v Chersonu vypadá. S nejvyšší pravděpodobností jsou ukrajinské síly přímo ve městě. Že by všichni ruští vojáci stihli odejít, jak tvrdí Kreml, je nepravděpodobné. Situace by se měla vyjasnit v příštích hodinách.

Reklama

Doporučované