Hlavní obsah

Rusové dál masivně prchají, kam můžou. Kazachstán jim zaručuje bezpečí

Foto: Profimedia.cz

Kolona aut na mongolské hranici, kudy prchají Rusové před mobilizací, 25. září 2022.

Reklama

Rusové utíkají ze země kvůli vyhlášené vojenské mobilizaci. Nejčastěji míří do Kazachstánu nebo Gruzie, kam se mohou dostat po zemi. Země Evropské unie mezitím jednají, zda by utíkajícím Rusům měly poskytnout azyl.

Článek

Po vyhlášení částečné mobilizace začaly v Rusku poprvé od druhé světové války lidem po celé zemi chodit povolávací rozkazy. Část ruské společnosti se proti odvodům vzedmula. Rusové po celé zemi vyšli do ulic, kde policie zatkla tisíce lidí. Nedostatky narychlo vyhlášené vojenské mobilizace přiznal i Kreml (více zde).

Zatímco se někteří loučí před odjezdem na frontu, statisíce lidí již utekly ze země. Vzhledem ke zpřísněným požadavkům na vstup do zemí Evropské unie směřuje většina z nich do jihokavkazských zemí, jako je Gruzie a Arménie, ale také do Běloruska, Turecka a středoasijských zemí.

Letenky do všech bezvízových destinací jsou ovšem už od ohlášení mobilizace prakticky vyprodané nebo několikanásobně dražší. Lidé se tak ze země dostávají i pěšky, autem nebo dokonce na kole, píše deník The Washington Post. Záběry ukazují mnohahodinové fronty na hraničních přechodech, kde lidé nechávají svá auta i kola.

Nezávislý list Novaja Gazeta v neděli uvedl, že jen za první čtyři dny od vyhlášení mobilizace uprchlo ze země 260 tisíc mužů ve věku, kdy by mohli narukovat.

Rusko vyhlásilo ve středu částečnou mobilizaci

Místo „částečné“ mobilizace dojde k maximální – k takové, jakou si Rusko může logisticky dovolit. A Evropa by si měla uvědomit, že pokud nenapne síly, zhroutí se celý evropský způsob života, řekl Seznam Zprávám Vladimír Votápek.

O referendech v okupovaných územích a částečné mobilizaci rozhodovalo ruské vedení velmi narychlo. Podle zdrojů blízkých Kremlu převážil názor dvou proválečných skupin.

Úředníci na hraničních přechodech s Kazachstánem uvedli pro deník The Financial Times, že dostali seznamy lidí, které nesmí ze země kvůli jejich povolání do armády pustit.

Kreml v pondělí obhajoval, že není žádné stanovisko o tom, zda se uzavřou po velkém exodu Rusů hraniční přechody. To by se ale brzy mohlo podle některých zpráv změnit.

Portály Meduza a Chodorkovskij Live s odvoláním na ruské vládní zdroje shodně uvedly, že Moskva hranice uzavře, až vyhlásí výsledky zinscenovaných referend (psali jsme zde).

Kazachstán a Gruzie

Nejčastěji míří Rusové na jih, konkrétně do Kazachstánu a Gruzie, se kterými sdílí hranici. Do těchto zemí nepotřebují Rusové podobně jako například do Turecka víza. Úřady na gruzínské straně hranice uvedly, že minulý týden překročilo hranici z Ruska asi 115 tisíc lidí a téměř 40 tisíc aut, píše britský The Telegraph.

Od vyhlášení mobilizace vstoupilo na území Kazachstánu asi 98 tisíc Rusů, uvedlo tamní ministerstvo vnitra. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev rovněž v úterý oznámil, že ochrání Rusy, kteří do země utečou před vojenskou mobilizací.

„V minulých dnech k nám dorazilo mnoho lidí z Ruska. Většinu donutila odejít bezútěšná situace. Musíme se o ně postarat, zajistit jejich bezpečí,“ řekl Tokajev. Ačkoliv je země blízkým spojencem Moskvy, po její invazi na Ukrajinu se od ní distancuje.

Tento týden Kazachstán oznámil, že neuzná výsledek probíhajících „referend“.

Turecko, Arménie a Ázerbájdžán

Mnoho Rusů, kteří si zakoupili letenky ještě před vyprodáním, nebo nyní kupují několikanásobně dražší soukromé lety, míří i do Turecka, Arménie nebo Ázerbájdžánu. Tedy do zemí, kde rovněž nepotřebují víza pro vstup.

Například letenky z Moskvy do ázerbájdžánského hlavního města Baku byly podle deníku The Moscow Times o víkendu inzerovány za zhruba 665 tisíc rublů (asi 290 tisíc korun). Jen během tří dní od vyhlášení mobilizace mělo do Turecka uprchnout až 31 tisíc lidí, uvedl server Balkan Insight.

Lidé s obavami z mobilizaci cestují také do Srbska, Moldavska nebo Běloruska.

Evropská unie debatuje o přijímání Rusů

Rusové s obavami z mobilizace ovšem míří i do evropských států. Vysoký počet lidí překročil finsko-ruskou hranici, což vyvolalo obavy tamní vlády, že se Finsko stane hlavním tranzitním státem. Jen o víkendu překročilo hranici asi 17 tisíc Rusů, což je o 80 procent více než předchozí víkend, napsala agentura Reuters.

V pátek agentura informovala, že v příštích dnech zastaví Finsko výdej turistických víz téměř všem Rusům,. Finské pohraniční síly nyní chtějí podle serveru Politico postavit plot, aby zabránily vstupu Rusů do země.

Země Evropské unie nyní řeší, zda nabídnou útočiště lidem prchajícím před mobilizací. Pobaltské státy sousedící s Ruskem již uvedly, že tento azyl neposkytnou. Útočiště nechce poskytovat ani Česká republika či Slovensko.

Rusko přiznalo, že při mobilizaci udělalo chyby

Mluvčí Kremlu řekl, že ví o případech porušování dekretu o mobilizaci. Dodal ale, že některé zprávy jsou pouze podvrhy a na svědomí je mají „nepřátelé i domácí hysterici“. V zemi mezitím neutuchají protesty ani snahy opustit zemi.

Předseda Evropské rady Charles Michel naopak vybídl ke snaze najít celounijní shodu, která by Rusům odmítajícím rozšířit řady armády poskytla ochranu. Někteří evropští představitelé považují útěky Rusů za potenciální bezpečnostní riziko. Doufají, že uzavřením svých hranic zvýší tlak proti Putinovi doma, napsala agentura AP.

Vyhlášení částečné mobilizace se má podle údajů Kremlu týkat 300 tisíc mužů. Agentura AFP ale uvedla, že se množí případy, kdy jsou do ruské armády povoláni i staří, nemocní nebo vojensky zcela nezkušení lidé včetně studentů.

Reklama

Doporučované