Hlavní obsah

Rusové na civilisty útočí úmyslně, máme důkazy, tvrdí Washington

Foto: AP/Evgeniy Maloletka, ČTK

Rodiče osmnáctiměsíčního Kirilla pláčí nad tělem svého syna. Byl zabit během ruského ostřelování Mariupolu. Snímek ze 4. března.

Reklama

Spojené státy mají „velmi důvěryhodné zprávy“ o záměrných ruských útocích na civilisty na Ukrajině, oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Moskva tvrdí, že na Ukrajině cílí jen na vojenské objekty a infrastrukturu.

Článek

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v pořadu stanice CNN v neděli uvedl, že Rusové záměrně útočí na civilisty. A dále, že Washington tyto zprávy schraňuje, aby mohl podpořit případné vyšetřování možných válečných zločinů (více zde).

K vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných Ruskem na Ukrajině dnes vyzvala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Myslím si, že potřebujeme silné a jasné vyšetřování,„ řekla v rozhovoru s CNN.

„Viděli jsme velmi důvěryhodné zprávy o úmyslných útocích na civilisty, což by představovalo válečný zločin. Viděli jsme i důvěryhodné zprávy o použití jistých zbraní,“ uvedl Blinken, aniž by specifikoval, o jaké zbraně se jednalo.

„Nyní to všechno zaznamenáváme, dáváme dohromady, prohlížíme a zajišťujeme, abychom mohli podpořit jakoukoliv práci příslušných organizací a institucí, až budou vyšetřovat, zda došlo či dochází k válečným zločinům,“ dodal ministr zahraničí.

Americké velvyslanectví na Ukrajině v pátek na twitteru napsalo, že ruský útok na jihoukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu splňoval definici válečného zločinu. Americké ministerstvo zahraničí následně podle CNN všem svým zastupitelským úřadům v Evropě nařídilo, aby prohlášení nesdíleli. Blinken se k příspěvku nevyjádřil.

Moskva odmítá, že by cílila na civilisty a svou válečnou kampaň na Ukrajině označuje za „speciální vojenskou operaci“ (více zde).

Agentura Reuters připomíná, že Rusko i Ukrajina podléhají úmluvám z Ženevy z roku 1949, které mimo jiné právě úmyslné útoky na civilisty zakazují.

Záběry z ostřelovaných a obléhaných ukrajinských měst tento týden přiměly Radu OSN pro lidská práva (UNHRC), aby podpořila vznik vyšetřovací komise.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované