Hlavní obsah

Rusové narychlo přemisťují z Krymu letadla, tvrdí ukrajinská rozvědka

Foto: Profimedia.cz

Na Krymu v úterý došlo k explozím na leteckých základnách.

Reklama

Ruská armáda z Krymu narychlo stahuje letadla a vrtulníky. Děje se tak po explozích na leteckých základnách, k nimž se Ukrajina oficiálně nepřihlásila, naznačila ale, že za ně nese zodpovědnost.

Článek

Po úterních explozích na leteckých základnách na poloostrově Krym Rusové z oblasti narychlo stahují letadla a vrtulníky. Podle agentury Unian o tom informovala ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která zaznamenala přelety už 24 letadel a 14 vrtulníků.

„Po posledních událostech na Krymu ruští fašisté narychlo přemisťují svá letadla a vrtulníky do hloubi poloostrova nebo na letiště v Rusku,“ uvedla rozvědka. „Tato aktivita byla zaznamenána po sérii výbuchů v objektech vojenské infrastruktury na dočasně okupovaném poloostrově Krym, včetně těch na letišti Saky (9. srpna) a Hvardijske (16. srpna),“ doplnila rozvědka.

Ukrajina se k útokům na ruské letecké základny na Krymu oficiálně nepřihlásila, naznačila ale, že za ně nese zodpovědnost. Skutečnost, že ukrajinské síly jsou očividně schopny zasáhnout cíle v hloubi Ruskem okupovaného území, by mohla znamenat ve válce obrat, podotkla dnes agentura Reuters.

Letiště Hvardijske, patřící ruskému vojenskému námořnictvu, je základnou pro 12 bombardérů Su-24 a 12 bitevních letounů Su-25, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na twitter šéfa investigativního webu Bellingcat Christa Grozeva. Na letišti Saky byly podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata umístěny stroje Su-30, Su-24 nebo Il-76.

Reklama

Doporučované