Hlavní obsah

Obyvatelé ruských měst se začínají bát bomb

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský raketomet Grad (snímek ze srpna).

Reklama

V ruských městech se objevují značky s informacemi, kam se skrýt před bombardováním, píše deník The Times. Pentagon mezitím zvažuje, zda Ukrajině dodat rakety s dostřelem až 150 kilometrů.

Článek

Značky s návodem, kudy se dostat do krytu, byly podle britského deníku The Times vyvěšeny například ve městech Bělgorod a Rostov na Donu, která leží několik desítek kilometrů od hranic s Ukrajinou. Lidé je ale měli spatřit i v sibiřském Novokuzněcku, kde jsou údajně továrny zbrojního průmyslu, a dokonce i v Moskvě.

O značkách informuje i ruskojazyčný server Holod a na Telegramu se objevují i fotky samotného značení.

Anglicky psaný ruský exilový server The Moscow Times s odkazem na výrok starosty Bělgorodu dodává, že ve městě má být v nejbližší době rozmístěno asi 700 značek, v Novokuzněcku už jich měly být nainstalovány 3 tisíce.

Moskva obvinila Kyjev z ostřelování ruského území už několikrát, ale ukrajinští představitelé tato obvinění nekomentují. Zdůrazňují, že armáda nevstoupí do sousední země, protože pak by se z Ukrajiny stal agresor.

Ukrajina území Ruska zasáhla již několikrát:

Bělgorod a okolní vesnice se staly terčem ukrajinského ostřelování opakovaně:

Timesy připomínají, že americký Pentagon současně zvažuje vyzbrojení Ukrajiny raketami s dostřelem asi 150 kilometrů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odkazem na zdroje z amerického zbrojního průmyslu.

Konkrétně má Pentagon zvažovat nabídku firmy Boeing, která navrhuje vývoj nového zbraňového systému speciálně pro Ukrajinu. Mělo by jít o kombinaci již existujících a v amerických skladech hojně dostupných raketových motorů M26 a levných menších přesně naváděných bomb GBU-39.

Spojené státy původně odmítly Ukrajině poskytnout požadované rakety s dostřelem až 300 kilometrů s odůvodněním, že by je Kyjev mohl použít k bombardování hluboko v ruském vnitrozemí, a eskalovat tak napětí mezi Moskvou a Washingtonem. Momentálně tak má ukrajinská artilerie maximální dostřel (s raketomety HIMARS) asi 80 kilometrů.

Podle informací agentury Reuters by mohly tyto nové zbraně označované zkratkou GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) na Ukrajinu začít proudit na jaře.

Washington to zatím nekomentuje. V úterý v Bukurešti nicméně začíná dvoudenní summit ministrů zahraničí zemí NATO, jehož hlavním tématem má být další podpora Ukrajiny. První tisková konference se čeká odpoledne.

Moscow Times připomínají, že už minulý měsíc server The Village zveřejnil s odkazem na své zdroje na moskevské radnici zprávu o objednávce nového značení protileteckých krytů ve městě. Už dřív měla podle Moscow Times ruská nezávislá média také informovat o tom, že po celém Rusku má být rozmístěno asi 16 500 krytů, jejichž poloha byla dosud utajována.

Reklama

Doporučované