Hlavní obsah

Situace obránců Soledaru je kritická. Ruská armáda ovládá většinu města

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský raketový systém ukrytý nedaleko města Soledar.

Reklama

aktualizováno •

Kyjev oznámil, že Rusko zaútočilo na město Soledar v Doněcké oblasti. Soledar je přitom zásadní pro ukrajinskou obranu u Bachmutu. Ofenzivy se mělo zúčastnit i velké množství žoldnéřů z Wagnerovy skupiny.

Článek

Ruské síly zahájily mohutný útok na město Soledar v Doněcké oblasti, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu u Bachmutu. Informovala o tom v pondělí večer náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Podle zprávy britského ministerstva obrany z úterního rána postoupila ruská armáda v posledních čtyřech dnech přímo do města a pravděpodobně ovládá jeho většinu. Podle Britů plánuje ruská armáda využít nabytých pozic k napadení Bachmutu ze severu.

Právě dobytí Bachmutu bude pravděpodobně i nadále hlavním operačním cílem Ruska. Je však nepravděpodobné, že by Rusové „v blízké době obklíčili město, protože ukrajinské síly udržují stabilní obranné linie a kontrolují zásobovací trasy“.

Známý ukrajinský novinář z místa bojů uvedl, že situace je pro obránce Soledaru kritická. Prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina získala díky obráncům města čas, zatímco Rusko ztratilo tisíce vojáků.

Soledar je již několik dní dějištěm zuřivých bitev mezi útočícími ruskými silami a ukrajinskými obránci. Obě strany do frontového města severně od Bachmutu přesunuly posily.

„Po neúspěšném pokusu o dobytí Soledaru a ústupu se nepřítel přeskupil, doplnil ztráty, nasadil další útočné jednotky, změnil taktiku a zahájil silný útok,“ napsala Maljarová na telegramu. Do ofenzivy se podle ní zapojilo také velké množství žoldnéřů z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny. „Naši obránci statečně brání každý metr své rodné země. Zuřivé boje pokračují právě teď,“ dodala.

Zkušený válečný novinář Jurij Butusov podle agentury Unian informoval, že Ukrajinci vedou v Soledaru již osm dní nepřetržité boje na blízkou vzdálenost. Rusům se podařilo proniknout do zastavěné oblasti, obránci ale podle něj drží celé město pod palebnou kontrolou.

Později večer Butusov napsal, že situace v Soledaru je pro ukrajinské obránce hrozivá. Rusové podle něj dosáhli postavení, z něhož mohou ostřelovat silnici důležitou pro zásobování ukrajinských sil. „Nejedná se o úplné obklíčení, ale normální zásobování po silnici je nemožné, je to kritické pro obranu. Existují však možnosti, jak situaci zlepšit. V této oblasti máme soustředěny značné síly,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním večerním vystoupení zdůraznil, že Ukrajina díky vytrvalosti svých vojáků v Soledaru získala dodatečný čas a sílu, zatímco Rusko jen ztratilo tisíce vojáků kvůli kousku zničeného území. „I takovou podobu má šílenství,“ prohlásil Zelenskyj.

Reklama

Doporučované