Hlavní obsah

Ruští hackeři napadli web finského parlamentu kvůli snaze vstoupit do NATO

Foto: Profimedia.cz

Budova finské vlády a parlamentu v Helsinkách.

Reklama

Stránky finského parlamentu jsou od dnešního odpoledne mimo provoz. Portál se podle prohlášení zákonodárného sboru stal cílem kybernetického útoku. K tomu se později přihlásila skupina ruských hackerů.

Článek

Stránky zákonodárného sboru přestaly fungovat kolem 14:30 SELČ a dnes večer stále nebyly v provozu. „Parlament přijal opatření na omezení útoku,“ uvedl sněm v tiskovém prohlášení. Jeho technici pracují na omezení dopadu škod a opětovném zprovoznění stránek.

Podle prohlášení parlamentu se portál stal terčem DDoS útoku, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit.

Podle agentury DPA a místních médií se k vyřazení portálu z provozu přihlásila na síti Telegram ruská skupina NoName057(16). Ta uvedla, že „přátelsky navštívila“ sousední zemi kvůli snahám Helsinek vstoupit do Severoatlantické aliance. Stejná skupina se přihlásila k obdobným aktivitám v Polsku či Norsku.

Kybernetickému útoku na konci července čelila finská agentura STT, což velmi ztížilo její fungování a vydávání zpráv. V dubnu pak někdo zaútočil i na portály ministerstva obrany a vlády. Finské tajné služby varovaly, že země bude pravděpodobně čelit rostoucímu počtu útoků po internetu z Ruska.

V reakci na ruskou agresi proti Ukrajině se Finsko a Švédsko rozhodly přehodnotit svou dosavadní politiku neutrality a požádaly o vstup do NATO. O žádosti nyní rozhodují parlamenty členských zemí Severoatlantické aliance. Přes dvě třetiny států NATO již s krokem souhlasily.

Reklama

Související témata:

Doporučované