Hlavní obsah

Ruští vojáci v předvečer jednání s NATO cvičí u hranic s Ukrajinou

Foto: Profimedia.cz

Do manévrů u ukrajinských hranic jsou zapojeny tanky a bojová vozidla pěchoty. Ilustrační obrázek.

Reklama

Cvičení probíhá ve Voroněžské, Belgorodské, Brjanské a Smolenské oblasti, informovala agentura Interfax. První tři jmenované regiony přímo sousedí s Ukrajinou, Smolenská oblast pak leží nedaleko od ukrajinských hranic.

Článek

Ruská armáda vyslala na cvičení k ukrajinským hranicím asi 3000 vojáků a 300 jednotek vojenské techniky, informovala v úterý agentura Interfax s odkazem na vyjádření ruských ozbrojených sil. Rusko v posledních měsících podle agentury Reuters u hranic s Ukrajinou soustředilo odhadem asi 100 tisíc vojáků a vyvolalo obavy Kyjeva a Západu, že by mohlo plánovat na Ukrajinu invazi.

Do manévrů jsou zapojeny tanky a bojová vozidla pěchoty. Vojáci se mají cvičit mimo jiné ve střelbě z ručních zbraní a obrněných vozidel a také v organizaci pochodů, upřesnila armáda.

Soustřeďování vojáků u ukrajinských hranic bylo tématem pondělních rozhovorů amerických a ruských diplomatů v Ženevě. Ruští zástupci odmítli, že by Moskva měla v úmyslu na Ukrajinu zaútočit, zároveň ale Washington varovali, aby nepodceňoval riziko konfrontace. O Ukrajině budou s Ruskem ve středu jednat rovněž zástupci NATO.

Kreml po ženevském jednání nevidí důvod k optimismu, prohlásil v úterý podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zdůraznil, že u podobných rozhovorů není důležitý samotný proces, ale výsledek, o kterém nyní nelze nic říci.

Rusko požaduje záruky, že Ukrajina nevstoupí do Severoatlantické aliance, protože by to podle Moskvy znamenalo ohrožení ruské bezpečnosti. Američtí diplomaté ale při pondělních rozhovorech zdůraznili, že USA nikomu nedovolí ukončit v NATO politiku „otevřených dveří“.

„Nemáme žádné jasné časové termíny. Pozice Ruska je ale taková, že nám absolutně nevyhovuje nekonečné protahování tohoto procesu,“ odpověděl Peskov na otázku novinářů, zda byly stanoveny lhůty, do kdy má podle Moskvy Washington poskytnout bezpečnostní záruky.

Deník New York Times v sobotu informoval, jak by mohla vypadat americká odpověď na případnou ruskou invazi. Odvolává se na nejmenované zdroje z administrativy prezidenta Joea Bidena.

Spojené státy jsou po konzultacích se spojenci připraveny odříznout ruské banky od mezinárodních transakcí. Washington by také uvalil embargo na dovoz v Americe vyrobených technologií i výrobků odjinud, jež tyto technologie obsahují. Třetím trestem by bylo vyzbrojení ukrajinských povstalců, kteří by v případě okupace své země vedli proti Rusku gerilovou válku.

Tyto hrozby už nejspíš zazněly během nedávného telefonátu mezi oběma prezidenty, tentokrát je ale diplomaté sdělili i novinářům. Snaží se tak dát ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jasně najevo, co je v sázce, a ovlivnit tak jeho rozhodování v nadcházejících týdnech.

Američtí diplomaté zároveň přiznávají, že se poučili z minulých chyb při jednání s Ruskem. Jinými slovy – odpověď Západu na anexi Krymu v roce 2014 byla nedostatečná.

Deník The New York Times také na začátku ledna zveřejnil svoji mapu ruských vojenských pozic a upozornil, že podle armádních analytiků Moskva v posledních měsících k ukrajinským hranicím přesouvala techniku, jejíž rozmisťování je jinak časově náročné. Některé tanky a obrněná vozidla podle listu cestovaly vlaky až ze Sibiře.

Reklama

Doporučované