Hlavní obsah

S pomocí Putina k volebnímu vítězství. Bolsonaro je přes výtky USA v Moskvě

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve středu při návštěvě Moskvy navštívil i pomník neznámého vojína.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Vzhledem k Ukrajině není cesta do Moskvy vhodná, znělo podle agentury AP americké varování brazilskému prezidentu. Výhrady údajně měli i členové jeho vlády. Jair Bolsonaro navzdory tomu dorazil do Ruska, zajímá ho hlavně byznys.

Článek

V Moskvě se v posledních dnech a týdnech střídají zahraniční návštěvy snad jako dlouho ne. Zatímco francouzský prezident, německý kancléř nebo ministři zahraničí Británie a Polska tam míří hlavně kvůli krizi na rusko-ukrajinském pomezí, tentokrát tam dorazil také jeden host, kterého dění na Ukrajině zajímá pramálo. A také za to čelí náležité kritice.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro přijel do Moskvy vylepšovat vzájemné vztahy a především svou image před vlastním národem. Ve středu se setkal přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mluvit s ním chtěl o politické i ekonomické a obchodní spolupráci, informuje brazilská zpravodajská agentura Agencia Brasil.

Důležitým bodem jeho návštěvy v Moskvě je třeba produkce ruských hnojiv. Právě Brazílie je totiž jejich důležitým latinskoamerickým odběratelem. Bolsonaro na jednání s Putinem podle agentury Reuters projevil zájem například o malé jaderné reaktory vyráběné v Rusku.

O Ukrajině se ale společné prohlášení výslovně nezmínilo. „Modlíme se za mír a respektujeme všechny, kteří v tomto duchu jednají,“ stojí v něm.

Bolsonarova cesta do Moskvy byla dlouhodobě plánovaná. Kvůli aktuálnímu dění na východě Evropy ale na domácí scéně vyvolala vášnivé diskuze. Prezidenta od cesty dokonce odrazovalo, aspoň dočasně, několik členů jeho vládního kabinetu.

Podle anonymních zdrojů agentury AP se jednalo minimálně o dva šéfy resortů. Ti se domnívají, že setkání Bolsonara s Putinem by mohlo v očích Západu vypadat jako podpora jednání Ruska vůči Ukrajině. Podle nich Bolsonara k cestě do Ruska motivuje hlavně zvýšení preferencí před prezidentskými volbami, které Brazílii čekají už letos.

„Obchodujeme s nimi. Velká část našeho byznysu závisí na hnojivech. Budeme se bavit o obraně, energetice a mnoha dalších věcech. Brazílie je svrchovaný stát,“ obhajoval Bolsonaro svou cestu.

I přes apel členů své vlády, aby byl ohledně vyjádření k Ukrajině zdrženlivý, si jako již několikrát, řekl své. „Celý svět má své problémy. Musíme debatovat, ale řešit problémy ostatních…pokud je to možné, že?…Víme, co je v sázce. Do detailů zabíhat nebudu,“ cituje jeho slova americká ABC.

Od cesty Bolsonara odrazovaly i Spojené státy, potvrdili pro AP dva vysoce postavení představitelé brazilského ministerstva zahraničí, kteří si přáli setrvat v anonymitě. USA podle nich Brazílii informovaly, že cesta do Moskvy je v aktuální situaci nevhodná a vyjadřuje lhostejnost země k hrozbě invaze na Ukrajinu. Bolsonaro apely své vlády ani ostatních přesto nevyslyšel a v pondělí odletěl.

Ve stejný den americké ministerstvo zahraničí vydalo oficiální zprávu, ve které Bolsonarovi doporučilo, aby při setkání s Putinem dbal na ochranu „demokratických principů“.

V úterý pak brazilský ministr zahraničí Carlos Franca telefonicky ujistil ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu o vzájemné soudržnosti v souvislosti s nedávno oslavenými třiceti lety vzájemné spolupráce a podpořil ho v úsilí o „mírové řešení“, informuje server France24.

Brazilský prezident před volbami dále ztrácí na popularitě. Podle průzkumu agentury Genial Investimentos e Quest Consultori, který přejala velká brazilská média, je aktuálně největším favoritem voleb levicový kandidát a bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva s 45 až 47 procenty. Bolsonaro by byl podle výsledků druhý s 23 procenty, uvádí brazilská mutace CNN.

Právě setkání s Putinem by mohlo podpořit Bolsonarovu image silného vůdce a ukázat, jak významného spojence má ve světě. Zároveň tak i dává najevo nevoli vůči Spojeným státům, která se naplno projevila po odchodu republikánského exprezidenta Donalda Trumpa a nástupu demokrata Joea Bidena.

Po setkání s Putinem se ve čtvrtek Bolsonaro přesune do Budapešti, kde se má setkat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Reklama

Doporučované