Hlavní obsah

Sankce po Krymu nepomohly. Do Ruska i poté mířily z EU zbraně

Foto: Profimedia.cz

Proruští separatisté bojují na Donbase proti ukrajinské armádě (ilustrační snímek).

Reklama

Francouzský server Disclose odhalil, že Francie dodávala Rusku zbraně i v posledních letech, navzdory unijním sankcím uvaleným na Kreml po anexi Krymu a útoku na ukrajinský Donbas.

Článek

Francie dodávala Rusku vojenský materiál i v letech 2015 až 2020, odhalil neziskový investigativní server Disclose. Jeho reportéři se dostali k dokumentům označeným jako „důvěrné-obrana“, podle nichž vydala francouzská vláda od roku 2015 nejméně 76 licencí na vývoz do Ruska. Celková výše kontraktů se podle obvykle dobře informovaného média vyšplhala na 152 milionů eur.

Disclose prozradil, že Francie pokračovala i po anexi Krymu v dodávkách termokamer, na které podepsala smlouvu v roce 2013, tedy ještě před zabráním Krymu. Šlo celkem o 211 kamer od firmy Sagem v hodnotě 12,8 milionu eur.

Termokamerami vybavuje ruská armáda tři druhy tanků: T-72, T-90 a T-80. Všechny tři se nyní účastní války na Ukrajině, což dokazují videa i snímky na sociálních sítích, upozorňuje Disclose.

K dalším dodávkám patří navigační systém Sigma95N, určený pro ruské stíhací letouny Suchoj SU-30, který vyrábí společnost Safran. Systém umožňuje pilotům stíhaček i vrtulníků lokalizaci bez použití amerických a evropských satelitů. Stroje Suchoj SU-30 obsahující tento systém byly zaznamenány v rámci nynější ruské agrese 5. března v regionu Sumy na severovýchodě Ukrajiny a v Mikolajivu na jihu země.

Dodávky již uzavřených smluv sankce povolovaly

Zjištění serveru vychází z dokumentů Meziresortní komise pro studium zbrojních vývozů (CIEEGM) z roku 2016. Francouzská vláda pravost informací potvrdila, hájí se ale tím, že jen dodržovala už dříve uzavřené smlouvy a že vývozy do Ruska postupně končí.

Zdůrazňuje přitom, že po unijních sankcích v roce 2014 už žádné nové kontrakty nepodepsala a že dokončení těch stávajících sankční režim povoloval: „Francie v tomto ohledu není jedinou zemí,“ sdělilo ministerstvo obrany deníku Le Monde.

Francie skutečně není jediným členským státem Evropské unie, jehož zbraně se ocitly v ruských rukou během války na Ukrajině. Ukrajinští vojáci zjistili, že ruská armádní vozidla obsahují i komponenty německé firmy Bosch.

Výrobky jsou pro civilní použití, tvrdí Bosch

„Před několika dny naše armáda získala ruská pěchotní vozidla. Podívali jsme se do jednoho z těchto vozidel a zjistili jsme, že jednu z hlavních součástí, která ho pohání, ve skutečnosti dodala společnost Bosch,“ řekl ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Fakt, že německé komponenty ruské vozy skutečně obsahují, potvrdila v pondělí deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung i samotná firma Bosch. Rusům je prý dodala, jak se ale do pěchotních vozidel dostaly, nevysvětlila. Nyní je v kontaktu s ukrajinským ministerstvem zahraničí.

Bosch tvrdí, že jeho výrobky byly určeny pouze pro civilní použití a že pokud jsou používány armádou, musel někdo ze zákazníků porušit dohodu a vojákům je dodat. Kdo jsou ale její zákazníci v Rusku, společnost neprozradila.

Před ruskou útočnou válkou proti Ukrajině měl automobilový průmysl v Bádensku-Württembersku úzké vazby na Rusko. Daimler Truck, největší světový výrobce nákladních vozidel, stejně jako konkurenční Bosch ZF Friedrichshafen spolupracovali s ruským Kamazem, výrobcem nákladních vozidel, autobusů a cisteren. Daimler Truck a ZF Friedrichshafen spolupráci přerušili a zdůrazňují, že byla čistě civilního charakteru.

Také automobilka Mercedes pozastavila svůj ruský byznys, ale stále má 15procentní podíl v Kamazu. Podíl má být převeden na Daimler Truck, který byl z Mercedesu nedávno vyčleněn.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované