Hlavní obsah

„Santa neexistuje,“ zklamal sicilský biskup děti. Církev se omluvila

Foto: Profimedia.cz

„Červenou barvu obleku, kterou Santa Claus nosí, zvolila Coca-Cola výhradně pro reklamní účely,“ řekl dětem duchovní.

Reklama

Duchovní otec při setkání s dětmi u příležitosti křesťanského svátku varoval před rostoucím konzumerismem v souvislosti s nadcházejícími Vánocemi. To se ale některým rodičům nelíbilo.

Článek

Sicilský biskup Antonio Staglianò z diecéze Noto zpochybnil před skupinou dětí existenci Santa Clause. Stalo se tak na svátek sv. Mikuláše, kdy se jim duchovní představitel snažil vysvětlit, kde má tato postava v křesťanské historii svůj počátek, informuje britská BBC.

„Ne, Santa Claus neexistuje. Vlastně bych dodal, že červenou barvu obleku, kterou nosí, zvolila Coca-Cola výhradně pro reklamní účely,“ řekl dětem podle sicilských médií Staglianò.

To nicméně některé rodiče pobouřilo. Diecéze Noto se proto rozhodla přes Facebook za slova svatého muže omluvit. „Především jménem biskupa vyjadřuji svůj zármutek nad tímto prohlášením, které vyvolalo zklamání u těch nejmenších, a chci upřesnit, že záměry monsignora Stagliana byly zcela odlišné,“ uvedl reverend Alessandro Paolino.

V rozhovoru pro italský deník La Repubblica biskup vysvětlil, že dětem neřekl, že Santa Claus neexistuje, nýbrž že je potřeba rozlišovat „mezi tím, co je reálné a co není“. „Ukázala se skutečnost, a sice ta, že Vánoce již nepatří křesťanům… Vánoční atmosféra mezi světýlky a nakupováním nahradila Vánoce,“ cituje jeho slova americká CNN.

Zatímco někteří rodiče měli pro slova biskupa ohledně křesťanského významu a především postavy svatého Mikuláše, který obdarovával chudé a stal se následně předobrazem pro Santu Clause, pochopení, jiní s jeho slovy nesouhlasili. Argumentují, že biskupovo odhalení před dětmi narušilo rodinné tradice a zklamalo děti, které již tak čelí dopadům pandemie covidu-19, informuje britský The Guardian.

Reklama

Doporučované