Hlavní obsah

„Santo, přines munici.“ Vánoční přání kongresmana pár dní po střelbě

Foto: @RepThomasMassie

Snímek, který kongresman Thomas Massie zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Reklama

Republikánský kongresman Thomas Massie pár dní po střelbě ve škole v Michiganu, při které zemřeli čtyři studenti, zveřejnil na sociálních sítích rodinnou fotografii. A ne ledasjakou, přání veselých Vánoc doprovází zbraň v ruce.

Článek

„Veselé Vánoce. P. S.: Santo, prosím, přines munici.“ Krátký tweet doplněný fotografií, na které je kromě republikánského kongresmana Thomase Massieho ještě šest dalších osob se zbraněmi, je důvodem k silné kritice mířící na hlavu zástupce státu Kentucky v Kongresu. Podle deníku The Guardian jsou na fotce i makety zbraní, které civilisté nemohou držet bez speciální licence. Podle serveru Newsweek jsou všichni na fotce Massieho rodinní příslušníci.

Massie příspěvek zveřejnil jen několik dní po tragických událostech ve státě Michigan, kde teprve patnáctiletý mladík střelnou zbraní zabil ve své škole v Oxfordu čtyři studenty a sedm dalších lidí zranil. Massie ani vedoucí jeho volební kampaně Jonathan Van Norman zatím na dotazy médií nereagovali.

Příspěvek svého kentuckého kolegy už odsoudil demokratický zástupce tohoto státu John Yarmuth. „Jsem dost starý na to, abych si pamatoval, jak republikáni křičeli, že je necitlivé pokoušet se chránit lidi před násilím konaném zbraněmi až po tragédii,“ napsal na svém twitterovém účtu Yarmuth, odkazující na vypjatou debatu ohledně zákona o kontrole držení zbraní. „Slibuji, že ne každý v Kentucky je necitlivý kretén,“ dodal Yarmuth.

Kritikou nešetřil ani otec oběti jednoho z mnoha útoků střelnými zbraněmi na amerických školách. „To je obrovská část problému. Někdo, například zvolení politici, jako je tento, se snaží být ironičtí, vtipní nebo co, ale přitom je to ukázka toho nejhoršího vkusu, kterému vůbec můžete na sociálních sítích čelit a musíte ho zvládnout,“ řekl ve vysílání stanice CNN Manuel Oliver.

Oliver, jehož sedmnáctiletý syn Joaquin zemřel v roce 2018 během střelby na střední škole Marjory Stoneman Douglas v Parklandu na Floridě, se dlouhodobě dožaduje setkání s prezidentem Joem Bidenem ohledně slibů omezit právo na držení zbraně. „Je to také něco, co by nás mělo naučit, koho bychom měli volit a koho ne. Je to velmi ošklivý příspěvek,“ dodal Oliver.

Podle policie stojí za úterní střelbou na střední škole v obci Oxford patnáctiletý student Ethan Crumbley, který byl následně obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších trestných činů. Obviněním z neúmyslného zabití čelí také oba jeho rodiče.

Jamese a Jennifer Crumbleyovy policie po jejich útěku z Oxfordu zadržela v nedalekém Detroitu. Pár se v pátek nedostavil k soudu, kde měl čelit obvinění ze čtyřnásobného neúmyslného zabití. Chování Jamese a Jennifer Crumbleyových podle okresní prokurátorky Karen McDonaldové bylo „horší než pouhá nedbalost“.

Důvodem obvinění je podle michiganských úřadů „ignorování varovných signálů“ týkajících se chování jejich syna. Během vyšetřování policisté odhalili, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley minulý týden za přítomnosti svého syna.

Vyšetřovatelé také připomněli reakci rodičů na nedávné upozornění školy, že si Ethan při vyučování na mobilu vyhledával náboje do střelných zbraní. Jeho matka prý nereagovala na zprávy od vedení školy, svému synovi ale napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali.“

Prokurátorka také uvedla, že ráno v den střelby se na Crumbleyho lavici našel kus papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodchází, pomozte mi“. Rodiče studenta byli ihned přivoláni do školy, odmítli ale jakkoli zasáhnout. „James Crumbley ani Jennifer Crumbleyová se nezeptali svého syna, zda má u sebe svou pistoli, nebo kde se nachází, a neprohledali jeho batoh… Střední školu opustili bez svého syna,“ řekla McDonaldová.

Později toho dne ve 13:22 poslala Jennifer Crumbleyová svému synovi textovou zprávu, která zněla „Ethane, nedělej to“. O několik minut později její manžel zavolal policii, aby oznámil, že jeho zbraň není na svém místě, uvedla prokurátorka. Úřady tvrdí, že v tu chvíli Ethan opustil školní umývárky a zahájil palbu na spolužáky.

Reklama

Související témata:

Doporučované