Hlavní obsah

Satelity odhalily na Sibiři „možná největší únik“ metanu v historii

Foto: Profimedia.cz

Administrativní budova uhelného dolu Raspadskaja na ruské Sibiři (snímek z roku 2010).

Reklama

Dosud nevídaný únik metanu z uhelného dolu na Sibiři odhalila analýza dat monitorovací společnosti GHGSat, kterou zveřejnil list The Guardian. Kanadská firma využívá ke sledování planety komerční satelity.

Článek

Přibližně 90 tun metanu za hodinu unikalo v lednu z uhelného dolu Raspadskaja na ruské Sibiři. Podle listu The Guardian to vyplývá z dat monitorovací společnosti GHGSat, která sídlí v Kanadě a využívá ke sledování komerční satelity. Podle deníku se mohlo jednat o největší únik metanu na světě.

V poslední době se zdá, že plyn uniká pomaleji, asi třetinovým tempem. V nejhorší fázi v lednu, kdy byl poprvé zjištěn zdroj, důl vypouštěl do ovzduší tolik emisí jako pět uhelných elektráren, napsal The Guardian. Experti navíc předpokládají, že metan se z dolu šířil již šest měsíců před lednovým odhalením.

Společnost GHGSat začala se satelitním monitorováním v roce 2016. Uvedla, že lednový únik z dolu Raspadskaja v ruské Kemerovské oblasti byl asi o 50 procent větší než úniky metanu, které doposud firma naměřila. Společnost se ve skutečnosti domnívá, že je to vůbec největší únik zaznamenaný z jediného zdroje.

Metan je hlavní složkou zemního plynu a významným skleníkovým plynem. Rusko patří k jeho největším producentům. Podle ředitele energetiky, skládek a dolů v GHGSat Brodyho Wighta je metan často přehlížený vedlejší efekt těžby uhlí, který přispívá k dopadům na klima. Wight předpokládá, že právě únik z dolu Raspadskaja přidává až 25 procent k emisím skleníkových plynů při spalování uhlí.

To nicméně nepřispívá ke globálnímu úsilí zabránit zhoršující se situaci kvůli klimatické krizi. „Zásadní snížení emisí metanu je jediným jistým způsobem, jak omezit růst teplot a zabránit klimatickým změnám. Přesto však máme každý měsíc nové důkazy o tom, že Rusko skrývá ty největší a nejničivější úniky metanu. (Ruský prezident Vladimir) Putin se je zoufale snaží zatajit, aby mohl dál profitovat z prodeje ruského uhlí, ropy a plynu a financovat svůj válečný režim,“ prohlásil Paul Bledsoe, jenž působil jako poradce amerického exprezidenta Billa Clintona.

Všechny podzemní uhelné doly produkují metan, který – když se nahromadí – může explodovat. K nejtragičtějším neštěstím v ruských dolech patří výbuch metanu právě v dole Raspadskaja v květnu 2010, jenž si vyžádal téměř sedm desítek obětí a přes 100 zraněných. Někdy se u metanu přistupuje z bezpečnostních důvodů k jeho cílenému vypouštění, plyn ale lze také zachytávat.

Na klimatickém summitu loni v Glasgow více než 100 zemí souhlasilo s tím, že sníží své emise metanu, Rusko mezi nimi ale nebylo.

Reklama

Související témata:

Doporučované