Hlavní obsah

Rusko a NATO budou už příští týden jednat o budoucnosti Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v prosinci 2021.

Reklama

aktualizováno •

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO–Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Tématem jednání budou ruské bezpečnostní požadavky.

Článek

Schůzka, o jejímž uspořádání se mluví od prosince, se uskuteční dva dny po plánovaných rozhovorech mezi Washingtonem a Moskvou o Ruskem požadovaných bezpečnostních zárukách a na pozadí obav západních zemí ohledně hromadění ruských jednotek u ukrajinských hranic. Už tento pátek situaci se Stoltenbergem proberou ministři zahraničí členských zemí NATO.

„Jakýkoli dialog s Ruskem by musel postupovat na základě reciprocity, reagovat na obavy NATO ohledně kroků Ruska… a probíhat za konzultací s evropskými partnery NATO,“ uvádí úterní prohlášení Aliance v souvislosti s děním kolem Ukrajiny.

O možnosti jednání se zástupci NATO hovořil před týdnem Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, následně jej na Twitteru avizoval sám Stoltenberg. Po rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem uvedl, že spojenci jsou připraveni k dialogu v Radě NATO–Rusko a že se šéfem americké diplomacie hovořil o „důležitosti deeskalace značného navyšování vojenské přítomnosti Ruska na Ukrajině a kolem ní“.

V Radě NATO–Rusko, která vznikla v roce 2002, obvykle jednají diplomatičtí představitelé všech členských zemí NATO s ruským velvyslancem při Alianci. Od ruské anexe Krymu v roce 2014, po níž Aliance s Ruskem přerušila praktickou spolupráci, se orgán scházel jen sporadicky.

Tématem nadcházejícího jednání bude sada ruských bezpečnostních požadavků, o nichž chce Rusko v pondělí jednat se Spojenými státy. Moskva mimo jiné požaduje záruku, že se NATO nerozšíří o Ukrajinu a upustí od vojenských aktivit v této zemi. Aliance to odmítá s tím, že Ukrajina jako suverénní stát si může své spojence svobodně zvolit sama a žádná další země do tohoto rozhodnutí nemá co mluvit.

Západ naopak vyjadřuje znepokojení ohledně přítomnosti desetitisíců ruských vojáků poblíž hranic s Ukrajinou a varuje před razantní reakcí na případnou invazi. Ruské aktivity „na Ukrajině a kolem ní“ budou v pátek tématem mimořádného virtuálního setkání ministrů zahraničí NATO, oznámila v úterý Aliance. Ministři podle ní se Stoltenbergem proberou i „širší evropské bezpečnostní otázky“.

Po středečním jednání s Ruskem pak má série diplomatických rozhovorů pokračovat příští čtvrtek v širším formátu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), do níž patří kromě Ruska a členů NATO také Ukrajina a další postsovětské země.

Už tento čtvrtek také proběhne jednání v takzvaném „normandském formátu“, tedy ve složení Německo, Francie, Rusko a Ukrajina. Mítink má podle stanice Deutsche Welle hostit ruský vyjednávač v otázkách Ukrajiny Dmitrij Kozak. Německá vláda má vyslat Jense Plötnera, který aktuálně působí jako zahraničněpolitický poradce německého kancléře Olafa Scholze. Jeho cestu potvrdil mluvčí vlády Steffen Hebestreit.

Zprávy v německých médiích, podle nichž by se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem měl setkat přímo Scholz, ale mluvčí odmítl komentovat. Paříž do Moskvy vyšle Emmanuela Bonna, poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zástupce Ukrajiny na jednání zatím není znám, uvedla stanice.

Tento týden také Ukrajinu navštíví šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell, který má být v zemi od úterý do čtvrtka. Na programu má Borrell setkání s ukrajinskými představiteli v Kyjevě a také návštěvu frontové linie na východě země, kde ukrajinská armáda bojuje se separatisty podporovanými Ruskem, informuje deník The Moscow Times. Borrell ještě před cestou zdůraznil, že „jakákoli diskuse o evropské bezpečnosti musí probíhat v koordinaci a s účastí EU“.

Reklama

Doporučované