Hlavní obsah

Šéf ruských vagnerovců má problém. Márnice nestačí odbavovat jeho mrtvé

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin na prosincovém pohřbu jednoho ze členů jednotky v Petrohradu.

Reklama

Vagnerova skupina, která najímá členy i mezi odsouzenými v ruských věznicích, přišla v posledních měsících na východní Ukrajině o mnoho bojovníků.

Článek

Ruská žoldnéřská armáda nazvaná Vagnerova skupina se potýká s nečekanými potížemi. Poté, co v posledních týdnech utrpěla na ukrajinském bojišti těžké ztráty, se spoluzakladatel a šéf této vojenské jednotky Jevgenij Prigožin tvrdě opřel do úřadů v okupované oblasti kvůli pomalému odbavování těl padlých.

Podle Prigožina čelí vagnerovští bojovníci „naprostému nepochopení“ márnice ve městě Luhansk, která prý není schopná vydat dokumenty pro zemřelé i několik měsíců po smrti. Pozůstalí z Ruska tak musejí dlouho čekat na převzetí ostatků.

„Vidíme, jak ti, kteří mají vydávat doklady pro naše zabité kamarády, od začátku války odpočívají. Zabitý bojovník je pro mnohé z nich neživá věc v igelitovém pytli,“ uvedl podnikatel na svém firemním telegramovém kanále. Zodpovědné zdravotní pracovníky počastoval hanlivým výrazem, který se dá přeložit jako „kreténi“.

Podnikatel, který se od 90. let zná s nynějším ruským prezidentem Vladimirem Putinem a díky tomu zbohatl ze státních zakázek v gastronomii, dodal, že už si na pomalé vyřizování dokumentace k zemřelým bojovníkům soukromé armády stěžoval na ministerstvu zdravotnictví. Také požádal ministerstvo vnitra o kontrolu provozu v márnici.

Prigožinova prohlášení nepřímo potvrzují, že v bojích na východě Ukrajiny zemřelo v posledních měsících minulého roku mnoho členů Vagnerovy skupiny. Ta je soustředěná například ve městě Bachmut, kde probíhají dlouhé, urputné boje mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami.

Tvrdé boje v Bachmutu

O ovládnutí města na východní Ukrajině se vedou urputné střety dlouhé měsíce. Přečtěte si také:

„Artěmovsk (název Bachmutu ze sovětské éry, pozn. red.) – to je pevnost v každém domě. Chlapi se přetahují o každý dům, někdy více než jeden den, někdy i týdny,“ popsal v úterý Prigožin. Ukrajinští obránci podle něj ve městě vytvořili 500 opevněných linií. „Každých deset metrů je obranná linie,“ dodal.

V první den nového roku se na sociálních sítích objevily záběry, na kterých Prigožin přihlíží vykládání množství mrtvých těl vagnerovců v tmavých igelitových vacích na hromadu v opuštěné budově.

Mnoho padlých vagnerovců bylo pohřbeno na zvláštním hřbitově u obce Bakinskaja v Krasnojarském kraji. V současnosti je tam 93 hrobů. „Tady pohřbíváme vojáky, kteří ve své závěti uvedli, že tu chtějí být pohřbeni. Nebo sirotky a ty, jejichž těla si příbuzní z nějakého důvodu nechtějí převzít,“ řekl Prigožin agentuře RIA Novosti.

Šéf vagnerovců si zakládá na drsném vyjadřování o ztrátách na životech, ale i veřejně projevované neomalenosti vůči politikům nebo některým představitelům regulérní ruské armády. V médiích Prigožin dlouhodobě útočí na svého rivala z rodného Petrohradu, tamního gubernátora Alexandra Beglova. Ten ovšem také patří do kruhu letitých známých prezidenta Putina, který rovněž pochází z Petrohradu.

Vagnerova skupina

  • Vagnerova skupina byla poprvé vyslána do akce v roce 2014 během anexe Krymu. Rusko konstantně popírá, že má jakékoliv vazby na tuto organizaci, avšak mnohá vyšetřování ukázala opak.
  • Jedná se o žoldáckou polovojenskou organizaci, která čítá asi pět tisíc vojáků, jak píše BBC. Její zakladatel Dmitrij Utkin, řečený Vagner, byl známým sympatizantem nacistické ideologie.
  • Militantní skupina se účastnila ruských vojenských operací na Krymu, v Africe, v Sýrii, v Mali a také na Ukrajině. Skupina čelí mimo jiné obviněním ze strany OSN z násilí páchaného na civilistech v Mali. Aktuálně se prošetřují její aktivity na Ukrajině, přičítá se jí např. masakr civilistů v Buče.

V prosinci si Prigožin například postěžoval předsedovi Státní dumy Vjačeslavu Volodinovi, že petrohradská administrativa odmítla pohřbít jednoho z vážených vagnerovců Dmitrije Meňšikova v aleji slávy Běloostrovského hřbitova. Podle podnikatele se ve městě vytvořila „protiruská a protivlastenecká koalice“.

Mluvčí Beglova však reagovala prohlášením, že na tomto hřbitově žádná taková alej neexistuje, úřady jsou prý nicméně ochotné pro tento účel přidělit pozemek a nazvat ho Alejí statečných. Prigožinovi se ale tato nabídka nezamlouvala.

Reklama

Doporučované