Hlavní obsah

Setkání „drahých přátel“. Si a Putin si v Moskvě notují od prvních chvil

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching při setkání v Moskvě.

Reklama

Rozvoj Ruska se podle Si Ťin-pchinga pod „pevným vedením“ Vladimira Putina zlepšil, a čínský prezident tak svého ruského kolegu podpořil před volbami v příštím roce. Putin je zase ochotný jednat o čínském plánu na mír na Ukrajině.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v Moskvě přivítal svého „drahého přítele“: čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Komunistický vůdce tak zahájil svou třídenní návštěvu Ruska, jejímž cílem je prohloubit vzájemné hospodářské vztahy států, které se považují za protiváhu Západu.

„Je pravda, že obě naše země sdílejí stejné nebo podobné cíle. Vynakládáme úsilí o prosperitu našich zemí… můžeme spolupracovat na dosažení našich cílů,“ řekl Si Ťin-pching podle CNN.

„Jsem velmi rád, že mohu na vaše pozvání opět navštívit Rusko. A že Rusko je první zemí, kterou jsem navštívil po svém znovuzvolení čínským prezidentem,“ řekl Si Putinovi.

Putin slíbil, že projedná čínský mírový plán

Peking si pak od jednání slibuje, že by se mohl stát potenciálním mírotvůrcům v konfliktu, který Rusko rozpoutalo na Ukrajině.

Peking opakovaně odmítl obvinění Západu, že by se chystal Rusko vyzbrojovat. V únoru ale představil dvanáctibodový návrh na řešení ukrajinské krize, zmiňuje agentura Reuters.

Čína jako zbrojní velmoc

Čína je druhým největším producentem zbraní a boom zažívá nejen v objemu výroby, ale i v technologiích. Většinu produkce si navíc nechávala pro sebe. Pokud Peking bude chtít, nepochybně může Moskvě dát lákavou nabídku.

Čínský „mírový dokument“ vyzývá k obnovení mírových rozhovorů, neobsahuje však konkrétní kroky. Peking také vyzývá k ukončení západních sankcí proti Rusku, k přijetí opatření k zajištění jaderných zařízení, ke zřízení humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů a k zajištění vývozu obilí, jehož přerušení způsobilo globální zdražování potravin (podrobněji zde).

Putin čínskému prezidentovi řekl, že se na jeho návrhy na řešení konfliktu na Ukrajině dívá s respektem.

„Podrobně jsme se seznámili s vašimi návrhy na vyřešení akutní krize na Ukrajině. Samozřejmě, že budeme mít možnost to probrat,“ prohlásil podle agentury TASS Putin.

Západ v čele s americkým prezidentem čínské návrhy už po jejich předložení kritizoval. Joe Biden řekl, že v nich neviděl „nic, co by nasvědčovalo tomu, že obsahují něco, co by bylo prospěšné někomu jinému než Rusku“. Ukrajina byla o něco vstřícnější, když plán označila za základ další diskuze.

Aktuálně ale předseda ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov zopakoval, že jakémukoli jednání musí předcházet stažení ruských vojsk ze všech ukrajinských území.

Ekonomický rozvoj

Putin na úvod setkání také čínskému prezidentovi řekl, že mu „trochu závidí“ rychlý ekonomický rozvoj, který Čína prodělala v posledních desetiletích.

„Čína vytvořila velmi efektivní systém rozvoje ekonomiky a posilování státu. Je mnohem efektivnější než v mnoha jiných zemích,“ řekl.

Si zase podpořil Putina v prezidentských volbách plánovaných na rok 2024. „Vím, že příští rok se v Rusku konají prezidentské volby. Pod vaším pevným vedením se rozvoj Ruska výrazně zlepšil. Věřím, že vás ruský lid bude i nadále silně podporovat,“ uvedl.

Reklama

Doporučované