Hlavní obsah

Severní Korea vypálila balistickou střelu, shodují se Japonsko a Jižní Korea

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se před několika dny zavázal k rozvoji armády. Odůvodnil to nestabilitou mezinárodní situace.

Reklama

aktualizováno •

Severní Korea ve středu zřejmě vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla japonská a jihokorejská vláda.

Článek

První letošní severokorejský raketový test přišel jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji armády, který odůvodnil nestabilní mezinárodní situací.

Odpálení střely přes východní pobřeží Severní Koreje oznámila jako první japonská pobřežní stráž, podle níž se mohlo jednat o balistickou raketu. Jihokorejský generální štáb nejdříve uvedl, že přes východní pobřeží KLDR vyletěla neidentifikovaná střela. Později jihokorejské ministerstvo obrany potvrdilo, že se jednalo o balistickou střelu.

Zkoušky balistických raket, stejně jako testy jaderných zbraní, zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Japonský ministr obrany Nobuo Kiši podle agentury Reuters uvedl, že údajná balistická raketa uletěla asi 500 kilometrů. Podle expertů ovšem tuto informaci zatím nelze nijak potvrdit.

„Není možné posoudit, zda se jednalo o raketu delšího doletu, která by letěla po zkrácené trajektorii,“ uvedl pro BBC Ankit Panda z programu jaderné politiky z americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír. Podle Pandy by mohlo v roce 2022 dojít k vypálení více podobných severokorejských raket.

V roce 2017 KLDR otestovala raketu Hwasong-15, která vystoupala do odhadované výšky 4500 kilometrů. Podle analytiků se tím ukázalo, že by potenciálně mohla zasáhnout území Spojených států.

Jihokorejský generální štáb uvedl, že ve středu v 8:07 místního času (0:07 SEČ) vyletěla z vnitrozemské části KLDR směrem na východ střela, která dopadla do moře.

Japonský premiér Fumio Kišida označil test za „velmi politováníhodný“. Poukázal při tom na sérii testů, které Severní Korea provedla od roku 2021.

Jihokorejský prezident Mun Če-in uvedl, že odpal rakety zvýšil napětí v oblasti a poškodil mezikorejské vztahy. „Neměli bychom ale vzdávat naději na dialog. Pokud budou obě Koreje spolupracovat a posilovat důvěru, jednoho dne bude dosaženo míru,“ řekl Mun při dnešní návštěvě města Kosong ležícího nedaleko hranice Jižní a Severní Koreje, kam přijel u příležitosti budování nové železnice, jež by podle něj mohla v budoucnu spojit rozdělený Korejský poloostrov.

Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem. Severní Korea nicméně od roku 2017 dodržuje dobrovolné moratorium na zkoušky jaderných zbraní a také svých největších mezikontinentálních balistických raket.

Severní Korea loni v říjnu odzkoušela nový typ balistické střely odpalovaný z ponorky. Test vzbudil obavy nejen u regionálních mocností, ale i u Spojených států. Autoritářskému režimu by totiž dával k dispozici technologii pro nepozorované vypálení raket.

Pchjongjang před několika měsíci vypálil nově vyvinutou protiletadlovou střelu a krátce předtím vyzkoušel dosud neznámou, údajně hypersonickou raketu. V nedávné době rovněž zkušebně odpálil balistické rakety a naváděné střely s plochou dráhou letu, které by mohly být schopny nést jadernou hlavici.

Balistické střely jsou považované za větší hrozbu než střely s plochou dráhou doletu. Mohou nést silnější náklad, mají delší dolet a létají rychleji.

Reklama

Doporučované