Hlavní obsah

Sídlo jihoafrického parlamentu zachvátil rozsáhlý požár

Foto: Profimedia.cz

V neděli ráno vzplály budovy jihoafrického parlamentu v Kapském Městě.

Reklama

aktualizováno •

V sídle jihoafrického parlamentu v Kapském Městě v neděli ráno vypukl rozsáhlý požár. Došlo k velkým materiálním škodám, zatím nejsou hlášeny oběti na životech ani zranění.

Článek

Po požáru se v jedné budově jihoafrického parlamentu zřítila střecha a vyhořelo celé patro, informovala agentura Reuters. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění, vzhledem k volným dnům parlament v současné době nezasedá.

Požár vypukl brzy ráno v nejstarší části parlamentního komplexu a pak se rozšířil i do novějších prostor. S ohněm bojují desítky hasičů. Co požár způsobilo, dosud není jasné. Policie ale zadržela jednoho muže, který by měl v úterý stanout před soudem.

Ministryně pro infrastrukturu a bývalá starostka Kapského Města Patricia De Lilleová nad ránem nejprve sdělila, že požár je pod kontrolou. Později však uvedla, že potrvá ještě několik hodin, než se podaří situaci dostat pod kontrolu. Hasiči požár zatím zmírnili v takzvaném Starém křídle parlamentu a snaží se dostat pod kontrolu oheň v Novém křídle, kde se nacházejí prostory Národního shromáždění, upřesnil parlament v prohlášení.

Jean-Pierre Smith z městské komise pro bezpečnost uvedl, že v jedné z budov se zbortila střecha a oheň zničil patro, kde se nacházejí mimo jiné kanceláře. Mluvčí záchranné služby už ráno informoval o prasklinách ve stěnách jedné z budov. Úřady se obávají zřícení části budov a ztrát artefaktů umístěných v parlamentních prostorách, poznamenala agentura AP.

Na místo dorazil i jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, který uvedl, že v souvislosti s vyšetřováním požáru byl zatčen jeden podezřelý. Podle serveru news24 jde o devětačtyřicetiletého muže, který do budovy parlamentu vnikl zadním oknem. Zatím mu hrozí obvinění z vloupání a krádeže. V úterý stane před soudem.

Ramaphosa požár označil za otřesnou událost a pochválil rychlou reakci hasičů. Dodal, že protipožární systém zřejmě nefungoval, jak měl.

Zatímco jihoafrická vláda sídlí v hlavním městě Pretorii, parlament úřaduje z Kapského Města. Dvoukomorový parlament tvoří Národní shromáždění a horní komora zvaná Národní rada provincií. Komplex jeho budov se skládá ze tří částí, z nichž nejstarší pochází z roku 1884. Národní shromáždění sídlí v novějších částech postavených ve 20. století.

Nedělní požár je už druhým v jihoafrickém parlamentu za necelý rok, loni v březnu způsobila oheň elektrická závada, poznamenala agentura Reuters. Ničivý požár zasáhl Kapské Město loni v dubnu. Oheň vzplál na Stolové hoře a částečně poškodil místní univerzitu, která obsahovala vzácnou sbírku afrických archivů.

Reklama

Doporučované