Hlavní obsah

Fotbalové hřiště za pár vteřin, oheň se v Coloradu šíří nevídanou rychlostí

Foto: Profimedia.cz

Oheň ohrožuje ve státě Colorado města Louisville a Superior, uzavřen kvůli němu musel být i úsek dálnice číslo 36.

Reklama

Americký stát Colorado čelí přírodnímu živlu, který na jeho území nemá obdoby. Požáry šířící se enormní rychlostí kvůli prudkému větru zničily již přes 600 domů. Zasaženou oblast trápí i kouř a padající popel.

Článek

Severozápadní část metropole Denver v americkém státě Colorado se potýká s rychle se šířícími požáry v důsledky silných větrných poryvů (až 169 km/h). Colorado, které se již dlouhodobě potýká se suchem, tak aktuálně čelí přírodní katastrofě, jež nemá obdoby, informuje britská BBC.

„Málo času dostat se ven, ještě méně na to, abyste vůbec měli čas si s sebou vzít ty nejzásadnější věci vašeho života. Ano, pro rodiny z Colorada, kterých se to přímo týká, to bude náročné, aby znovu vybudovaly své životy,“ uvedl při vyhlašování nouzového stavu guvernér Jared Polis.

V oblasti Boulder County, kde je situace nejhorší, ve čtvrtek své domovy opustilo přes 30 tisíc lidí. Kolem 600 domů včetně nákupního centra požár zničil. Hlášených je zatím šest zraněných. Kvůli rychlosti jeho šíření se ale předpokládají další a možná i mrtví. Oheň je podle guvernéra schopný překonat za několik vteřin vzdálenost až jednoho fotbalového hřiště, cituje jeho slova americká CNN.

Na možné nebezpečí upozorňuje i šerif okresu Boulder Joe Pelle. „Toto je druh ohně, kterému nemůžeme čelit přímo,“ vysvětil s odkazem na skutečnost, že kvůli hustému kouři a polétavému popelu je znemožněna například letecká pomoc.

Sociální sítě tak dále zaplňují záběry z městských oblastí, kde lidé nebezpečným živlům čelí nebo před nimi prchají do bezpečí.

Podle tamních úřadů již oheň zasáhl 640 hektarů půdy. Některé z požárů zřejmě způsobily jiskry po pádu vedení vysokého napětí v silném větru. Dodavatel elektrické energie Xcel Energy odhadl, že bez dodávek proudu je v postižené oblasti asi 28 tisíc odběratelů.

Reklama

Doporučované