Hlavní obsah

Nejdřív Greta, pak sir Paul. Aktivistka vystoupila na slavném festivalu

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová přednesla projev na slavném hudebním festivalu v Glastonbury.

Reklama

Před vystoupením Paula McCartneyho přišla na pódium ekologická aktivistka Greta Thunbergová, jejíž projev organizátoři oznámili až v sobotu. Švédka kritizovala lídry za „vytváření mezírek“ na ochranu firem produkujících emise.

Článek

I sobotní program hudebního festivalu Glastobnury měl výrazný politický rozměr, když na hlavním jevišti odpoledne vystoupila švédská aktivistka Greta Thunbergová, aby varovala před dopady klimatických změn.

Mladá tvář globálního ekologického hnutí divákům řekla, že je stále čas na to vybrat si jinou cestu, ale že lidé si musejí začít naději sami vytvářet, informuje zpravodajský server BBC.

Největší hvězdou druhého dne hlavního programu slavného festivalu je člen legendární kapely The Beatles Paul McCartney, který zahraje jako poslední na centrálním pódiu zvaném Pyramid Stage. Někteří fanoušci tam čekali už od rána ve snaze zajistit si místo v první řadě diváků. „Trénovala jsem na to jako na maraton,“ řekla BBC 26letá Jess Dayová. Tvrdí, že se cvičila v odkládání návštěvy toalet, aby dnes o své místo nepřišla.

Asi pět hodin před očekávaným příchodem 80letého kytaristy a zpěváka McCartneyho vystoupila na Pyramid Stage o více než 60 let mladší Thunbergová, jejíž projev organizátoři oznámili až dnes. Mladá Švédka v něm kritizovala světové lídry za „vytváření mezírek“ na ochranu firem produkujících škodlivé emise a mluvila o tom, že zemská biosféra se „nejen mění… ale kolabuje“.

+16

Svou řeč ovšem zakončila pozitivnějším vzkazem. „Jsme schopni naprosto neuvěřitelných věcí… Stále je čas na to zvolit si novou cestu,“ řekla. „Místo hledání naděje začněte tu naději sami vytvářet,“ dodala Thunbergová, která dlouhodobě hlásá, že bez vytrvalého nátlaku veřejnosti budou politici v boji proti klimatickým změnám pokračovat v nedostatečně razantním přístupu.

Nešlo zdaleka o jediný politicky zabarvený moment hudebního festivalu, jehož pořadatelé ochranu životního prostředí akcentují i ve své komunikaci. V pátek při zahájení vystoupení na hlavních jevištích promluvil na dálku k divákům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, později pak někteří interpreti veřejně reagovali na rozhodnutí amerického nejvyššího soudu zrušit po téměř 50 letech ústavní právo na potrat.

„Dnešek je opravdu velmi temným dnem pro ženy ve Spojených státech,“ řekla jedna z největších hvězd letošního ročníku Billie Eilish. Podobné stanovisko dala předtím najevo další americká zpěvačka Phoebe Bridgersová, když kritizovala „staré“ soudce, „kteří se nám snaží říkat, co máme dělat se svými těly“. Verdikt nejvyššího soudu potraty nezakazuje, ovšem umožňuje tak činit jednotlivým americkým státům.

Festival Glastonbury, který se koná na jihozápadě Anglie, se letos vrací po pauze způsobené pandemií covidu-19 a opožděně slaví 50 let své existence. Kromě McCartneyho se dnes diváci mohli těšit třeba na rapperku Megan Thee Stallion či Noela Gallaghera známého z kapely Oasis. V neděli program na Pyramid Stage uzavře další velké jméno současného rapu Kendrick Lamar.

Reklama

Doporučované