Hlavní obsah

Slavný fotbalista váhal s očkováním. Po nákaze změnil názor

Foto: Profimedia.cz

Německý fotbalista Joshua Kimmich.

Reklama

Německý fotbalista Joshua Kimmich v minulosti v Německu vyvolal diskuzi, když sdělil, že se očkovat nenechá. Po prodělání infekce nicméně názor změnil. Zápasy si kvůli zdravotním komplikacím zahraje až příští rok.

Článek

Záložník týmu Bayern Mnichov Joshua Kimmich uvedl, že svého rozhodnutí neočkovat se proti covidu-19 lituje. Prohlásil to poté, co se infekcí sám nakazil a virus zasáhl i jeho plíce.

Záměr neočkovat se prezentoval 26letý fotbalista ještě v říjnu. „Každý by se měl rozhodnout za sebe,“ řekl například. Již tehdy ale vysvětloval, že existenci covidu-19 nepopírá a nepatří ani mezi odpůrce očkování. Zdůraznil, že dodržuje opatření a pravidelně se testuje, informuje německý server Deutsche Welle.

Pozitivní test měl fotbalista v listopadu. Na otázku, proč se nechtěl nechat očkovat, odpověděl německé televizi ZDF, „že pro něj bylo těžké překonat jeho strachy a obavy“. „Proto jsem se nemohl rozhodnout tak dlouho,“ vysvětloval.

Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům si nicméně zahraje až v příštím roce. „Daří se mi velmi dobře, ale ještě nejsem schopen plně trénovat kvůli lehké infiltraci v plicích,“ řekl. Kromě zdravotních problémů tak Kimmich přišel o možnost hrát několik utkání Bundesligy i Ligy mistrů. Karanténa mu skončila na konci minulého týdne.

Přestože není jasné, jakým způsobem covid-19 postihl hráčovy plíce, lékaři jeho rekonvalescenční období neurychlují. Snaží se tak vyhnout tomu, aby mu předčasná intenzivní fyzická aktivita a stres způsobily vážné zdravotní problémy jako například zánět srdečního svalu, informuje sportovní server SBnation.

„Musím být ještě o něco déle trpělivý. Zbývající tři letošní zápasy budu sledovat z gauče a od ledna spolu znovu zaútočíme,“ cituje Kimmichova slova z vyjádření na Instagramu, kde má 4,9 milionů fanoušků, britská BBC.

Jeho rozhodnutí očkovat se na Twitteru pochválila německá ministryně školství a výzkumu Bettina Starková-Watzingerová. „Jako profesionální fotbalista a hráč národního týmu je pro mnoho lidí vzorem. Co nejvíce očkovaných, to je cesta z pandemie,“ řekla.

Reklama

Doporučované