Hlavní obsah

Slavný Houellebecq si zahrál v erotickém filmu, teď se ho marně snaží zarazit

Foto: Profimedia.cz

Michel Houellebecq na předávání literárních cen loni v listopadu.

Reklama

Podle rozhodnutí soudu v Amsterdamu může skupina holandských umělců zveřejnit experimentální erotický snímek, v němž si zahrál známý francouzský spisovatel Michel Houellebecq.

Článek

Slavný francouzský spisovatel má ve filmu sex s mladou ženou. Oceňovaný i lehce kontroverzní autor se však nyní snažil zamezit zveřejnění snímku a podal stížnost k soudu.

A právě amsterdamský okresní soud v úterý zamítl tuto stížnost, která měla zarazit distribuci filmu KIRAC 27 od umělecké skupiny Keeping It Real Art Critics. Součástí stížnosti byl rovněž trailer, který byl nahrán na web skupiny asi před měsícem, ale od té doby byl z webu odstraněn.

V ukázce leží sedmašedesátiletý Houellebecq, tento „enfant terrible“ francouzské literatury, na posteli vedle mladé ženy v noční košili, směje se a pokuřuje, píše The Guardian. „Řekl jsem mu, že znám v Amsterdamu mnoho dívek, které by se ze zvědavosti vyspaly se slavným spisovatelem,“ říká hlas „vypravěče“ v pozadí.

Michel Houllebecq svými výroky pobouřil muslimy

Rektor Velké pařížské mešity Chems-Eddine Hafiz stáhl trestní oznámení, které loni v prosinci podal proti francouzskému spisovateli Michelu Houllebecqovi. Umělec se za své výroky na adresu muslimské menšiny omluvil.

Z verdiktu soudu plyne, že nápad, aby si slavný autor zahrál v erotickém snímku, se poprvé zrodil v hlavě jeho ženy na společné večeři manželů s pomocným režisérem filmu Stefanem Ruitenbeekem v Paříži loni na podzim. Účast na snímku měla pomoci rozptýlit autorovy chmury.

Na počátku prosince téhož roku přijel Houellebecq na natáčení a nejprve podepsal formulář, v němž souhlasil s tím, že se objeví ve filmu, který „může nebo nemusí obsahovat explicitní obsah“. Jediným omezením dohody bylo, že film nebude zobrazovat Houellebecqa a jeho genitálie ve stejném záběru.

Nicméně 23. prosince, tři dny před plánovaným koncem natáčení, spisovatel projekt opustil. V dopise zveřejněném na jeho osobní webové stránce uvedl, že jeho a režisérovy „koncepce umělecké práce byly radikálně protichůdné“.

Ve své stížnosti k holandskému soudu autor Serotoninu či Mapy a Území uvedl, že v době podpisu formuláře bojoval s těžkou depresí a vypil několik sklenic vína. Soud však jeho námitku zamítl pro chybějící potvrzení od lékaře dokazující Houellebecqův stav a zpochybnil, zda se víno pilo před podpisem smlouvy, či po něm.

Začátkem března soud v Paříži zamítl další autorovu stížnost, ve které uvedl, že trailer k filmu poškodil jeho soukromý život a čest. Plánovaná premiéra filmu na 11. března byla odložena kvůli zmíněným soudním sporům.

Soudní spor paradoxně postavil jednoho z nejokázalejších polemiků evropského literárního světa proti nizozemské skupině s podobným vkusem pro kontroverzi. Umělci Stefan Ruitenbeek, Kate Sinhaová a Tarik Sadouma zveřejňují pod hlavičkou skupiny KIRAC od roku 2016 na YouTube krátké filmy, které svérázným způsobem zkoumají mezinárodní umělecký svět a také si z něj tropí legraci. V jejich snímcích se často mísí faktické a fiktivní prvky, které je někdy obtížné rozeznat a oddělit.

Přestože právní tahanice zdržely střih a vydání snímku KIRAC 27, Ruitenbeek uvedl, že očekává veřejnou premiéru konečné podoby filmu v květnu. „Vždy bylo mým cílem tvořit umělecké dílo s integritou,“ uvedl Ruitenbeek v prohlášení. „Doufám, že bude Michel s výsledkem spokojený.“

Reklama

Doporučované