Hlavní obsah

Sledování lidí kvůli covidu-19 by se nemělo stát normou, uvádí studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Systém monitorování společnosti kvůli celosvětové pandemii covidu-19 by měl být transparentní, dočasný a měl by být předmětem demokratické diskuze, uvádí organizace AlgorithmWatch.

Článek

Pandemie covidu-19 přispěla k rozšíření sledování a monitorování vyššího počtu lidí při běžných aktivitách po celém světě, uvádí nová zpráva neziskového výzkumného centra AlgorithmWatch. Dochází k tomu s odůvodněním ochrany veřejného zdraví.

Společnost se sídlem v Berlíně upozorňuje, že tyto systémy, založené na automatizaci ADM (automated decision-making systems) především státní zdravotní orgány a vlády přijímají v rychlosti a bez transparentnosti a adekvátních bezpečnostních opatření. Poukazuje na skutečnost, že kolem nich chybí demokratická debata a promyšlená strategie pro případ rizika zneužití. Tvrdí dále, že přijetí těchto systémů se právě díky pandemii covidu-19 ještě zrychlilo.

AlgorithmWatch mezi ně řadí mimo jiné i systémy pro digitální trasování kontaktů (DCT) nebo covidové pasy. Vedoucí projektu Fabio Chiusi právě užití těchto systémů v pandemické době označuje za součást „bezprecedentního sociálního experimentu sledování ve zdravotnictví“.

„Je skutečně šokující být svědkem stejných nebezpečných trendů, které jsme zdokumentovali před pandemií – rozšířená neprůhlednost, nedostatečný demokratický dohled, diskuze, řešení, a to v momentě, kdy jsou v sázce miliony životů,“ uvedl pro server Al-Džazíra.

Příkladem zpráva zmiňuje sledování občanů belgickou policií pomocí dronů, zda se lidé sociálně distancují ve svých domovech, covid aplikace s přítomností GPS užívané na Kypru nebo monitorovací systém davů v Polsku.

Přestože tvůrci uznávají možnou efektivitu systémů při řešení pandemie, kladou si otázky, zda je vlády využily efektivně. Navrhují také, jak by měly být využívány do budoucna. Vlády a politici by podle nich měli zajistit, aby se užití těchto prostředků nestalo běžnou záležitostí, ale naopak jen dočasným prostředkem. Apelují na větší transparentnost, možnost diskuze, jednotu s mezinárodním právem a upozorňují, že není vhodné spoléhat jen na technologická řešení.

Studie si také všímá rostoucí polarizace společnosti. Zatímco část užití technologických zařízení akceptuje, druhá s nimi nesouhlasí. Oba tábory navíc čelí dezinformacím a skryté propagandě, píše se dále.

Reklama

Doporučované