Hlavní obsah

Slovinsko chystá zákaz vakcíny Janssen. Spojuje ji s úmrtím ženy

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson bude podle slovinské vlády k dispozici pouze v případě, že si o ni zájemce přímo řekne.

Článek

Slovinsko zvažuje dočasný zákaz očkování vakcínou Janssen od společnosti Johnson & Johnson, reaguje tak na zářijový případ úmrtí mladé ženy, který podle komise tamního ministerstva zdravotnictví souvisel s očkováním.

Možnost očkovat se vakcínou amerického výrobce by tak mohli mít jen ti, kteří by si ji přímo vyžádali, uvedl slovinský ministr zdravotnictví Janez Poklukar. Slovinsko už po odhalení případu pozastavilo používání vakcíny.

Dvacetiletá žena zemřela několik dnů po očkování, vyskytly se u ní krevní sraženiny a krvácení do mozku, informuje server Euronews. „Komise zřízená k prošetření případu úmrtí jednomyslně dospěla k závěru, že tragický výsledek souvisel s vakcínou,“ řekl v úterý člen vyšetřovací komise Zoran Simonovič, kterého citovala národní tisková agentura STA.

Před velmi vzácnými vedlejšími účinky u vakcíny Janssen varoval v létě například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Ten upozornil především na možné autoimunitní onemocnění postihující nervovou soustavu. Více jsme se tématu věnovali v tomto článku.

V dubnu pak Evropská agentura pro léčivé přípravky zjistila možnou spojitost mezi touto vakcínou a velmi vzácným výskytem sraženin. Tématu jsme se věnovali zde. Přesto vědci ujišťují, že pozitivní efekty vakcíny převažují nad těmi negativními.

„Neexistuje větší priorita než bezpečnost a zdraví lidí, jimž sloužíme, a pečlivě přezkoumáváme zprávy o nežádoucích incidentech u jedinců, kteří používali naše léky nebo vakcíny,“ uvedla farmaceutická společnost v reakci na slovinský případ pro agenturu Reuters.

Reklama

Doporučované