Hlavní obsah

Smrt a voják. Video od Bachmutu bez příkras ukazuje marný boj o život

Bez komentáře: Ukrajinští zdravotníci se snaží v polní nemocnici u Bachmutu zachránit život vojákovi. Video: Vasilisa Stepanenko, AP

 

Zprávy o bojích u Bachmutu bývají už týdny uvozeny slovem „krvavé“. Štáb agentury AP se svolením ukrajinské armády natáčel v polní nemocnici v této oblasti a zachytil realitu, v níž tamní zdravotníci pracují.

Článek

Ruské jednotky opakovaně útočí v mohutných vlnách na ukrajinský Bachmut a Soledar. Obě strany konfliktu mají podle pozorovatelů velké ztráty. Štáb agentury AP natáčel v místní polní nemocnici, která je první místem, kam Ukrajinci svážejí zraněné.

Upozorňujeme, že video, které AP následně publikovala, obsahuje drastické i srdceryvné záběry. Redakce Seznam Zpráv se navzdory tomu rozhodla reportáž zveřejnit. Snažíme se na našich stránkách ukazovat válku bez příkras. Cílem není šokovat, ale ukázat konflikt takový, jaký reálně je. Včetně toho, že v něm umírají konkrétní lidé, nikoli pouhá čísla.

Svědectví AP pořídila v polní nemocnici, která leží jen několik kilometrů od frontové linie ve směru na Bachmut. Konkrétně v jejím stabilizačním centru, kde se zdravotníci snaží nonstop zraněné dostat do stavu, kdy budou schopni dalšího převozu do lépe vybavených nemocnic dál od fronty.

Ve videu je vidět, jak vozidlo přiváží těžce poraněné vojáky, kteří ještě o pouhou půlhodinu dříve bojovali proti Rusům. Mají střelná zranění či rány od střepin a výbuchů.

Jak shrnuje AP, zdravotníci nejprve provádějí třídění. Zjišťují závažnost poranění jednotlivých vojáků a následně je přepravují na sál.

Během triáže (třídění, pozn. red.) někteří přítomní nedokážou zadržet slzy. Zdravotníci sundávají ze zraněných vojáků výstroj, stříhají zakrvácené uniformy a snaží se je stabilizovat.

Hned nato převážejí těžce zraněného muže, který míří rovnou na sál. Asi půl hodiny se ho snaží zachránit a neúspěšně mu masírují srdce. Lékař nakonec musí konstatovat smrt.

„Je to velmi smutné. Navzdory ztrátám nepřítele a hrdinství našich bojovníků máme ztráty. A samozřejmě to bolí, když není možné je zachránit. Udělali jsme všechno, abychom ho zachránili. A nejen abychom zachránili život, ale také je poslali na léčení, aby měl voják šanci přežít a uzdravit se. To je ta nejdůležitější věc,“ říká koordinátor stabilizačního centra Konstantin Vasylkevič.

A dodává: „Centrem doteď prošlo více než tisíc vojáků, ale mrtvých máme jen málo.“

Tvrdé boje v Bachmutu

O ovládnutí města na východní Ukrajině se vedou urputné střety dlouhé měsíce. Přečtěte si také:

Není však čas zabývat se smrtí vojáka, na sál přivážejí dalšího. Ten má vážné poranění hlavy - jeho helmou prošla střepina. Zdravotníci rychle reagují, muže stabilizují a posílají dál do vojenské nemocnice.

V polní nemocnici zdravotníci pracují ve ztížených podmínkách. Často jim například vypadne proud a musí použít generátor.

Strategická hodnota Bachmutu je sporná, ale má symbolický význam pro obě strany. Pro Rusko by jeho dobytí znamenalo nejvýznamnější úspěch za poslední měsíce.

Dlouhá bitva a těžké ztráty proměnily Bachmut v očích Ukrajiny v národní symbol odporu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se o městu zmínil ve vystoupení před americkým Kongresem minulý měsíc a předal předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové ukrajinskou vlajku s podpisy vojáků, kteří v Bachmutu bojují. Více jsme psali zde.

Ovládnutí Bachmutu, jenž leží na zásobovací trase mezi Doněckou a Luhanskou oblastí, by pak Rusům mohlo poskytnout platformu pro postup na dvě větší města - Kramatorsk a Slovjansk.

Doporučované