Hlavní obsah

Televize shromáždila důkazy: smrt slavné novinářky nebyla náhoda, ale vražda

Foto: Profimedia.cz

Studenti univerzity al-Azhar v Gaze s portrétem abú Širín Aklahové.

Reklama

Americká televize provedla analýzu, při níž vycházela hned z několika videozáznamů, forenzní audioanalýzy a výpovědi experta na explozivní zbraně. Závěr je jasný – Širín abú Aklahová byla cíleným terčem izraelských vojáků.

Článek

Izraelská policie po tragické smrti palestinské novinářky Širín abú Aklahové uvedla, že není jasné, kdo vypálil smrtící kulku. Po předběžném vyšetřování došla k závěru, že Aklahovou zastřelili neúmyslně buď palestinští ozbrojenci, anebo 200 metrů vzdálený izraelský odstřelovač, který odpovídal na střelbu palestinských radikálů.

Izrael ovšem nedodal důkazy, že by se ve směru střelby nacházeli nějací ozbrojenci. Zda vůbec k nějaké přestřelce na místě došlo.

V pondělí pak armádní právník Jifat Tomer-Jerušalajmi v podstatě oznámil, že se případ zamete pod koberec. Policejní vyšetřování podle něj v případě, kdy je zabit člověk „uvnitř bojové zóny“, není automatické. Leda existuje důvěryhodné podezření ze spáchání trestného činu.

Právníci v USA, OSN i mezinárodní komunita přitom žádali zahájení nezávislého vyšetřování.

O takové se pokusila americká televize CNN. A získala nové důkazy – včetně dvou videozáznamů z místa střelby. Ukazují, že v místě, kde se Aklahová v době své smrti nacházela, se boje neodehrávaly. A v její blízkosti ani nebyli ozbrojení Palestinci.

Šetření CNN se vedle videí opírá též o výpovědi osmi svědků, forenzní audioanalýzu a výpověď experta na explozivní zbraně. Na základě jejich rozboru dospěla redakce k závěru, že Širín abú Aklahová byla cíleně zastřelena izraelskými vojáky.

Viděli jsme novináře, střelbu jsme nečekali

Předtím, než se reportéři v uprchlickém táboře Džanín ocitli pod palbou, zachytilo video klidnou scénu, podle výpovědi novinářky Hanajšové běžné ráno, kdy lidé chodí do práce, děti do školy a ulice byla poměrně klidná.

Když se objevila slavná, 51letá reportérka televize Al-Džazíra, shromáždil se kolem ní asi tucet lidí, aby ji sledovali při práci. Muži kouřili, povídali si, někteří natáčeli novinářku na mobilní telefony.

Jedním z mužů, kteří na místě natáčeli, byl 27letý obyvatel Džanínu Sálim Avad. CNN poskytl své 16minutové video, na němž je i vidět muž ukazující na nedaleké izraelské odstřelovače. Avad vypověděl, že v okolí žádní ozbrojenci nebyli a že ani vzhledem k přítomnosti novinářky žádnou střelbu nečekal. „Ničeho jsme se nebáli, nečekali jsme, že by se něco stalo, když jsem okolo viděli novináře. Mysleli jsme, že jsme v bezpečí,“ řekl.

Situace se ale rychle změnila. Video zachycuje i chvíli, kdy na novináře kráčející směrem k izraelským vozům zahájili palbu. Je vidět, že mezi izraelským konvojem a novináři nebylo nic v cestě.

„Viděli jsme čtyři nebo pět izraelských aut, z nichž trčely pušky. Jedna z nich zabila Širín. Stáli jsme tam, viděli jsme to. Když jsme se k ní snažili přiblížit, stříleli po nás. Chtěl jsem přejít ulici a pomoci jí, ale nešlo to,“ vypověděl Avad s tím, že viděl, jak kulka zasáhla Aklahovou vedle ucha v mezeře mezi helmou a neprůstřelnou vestou.

Stříleli přímo na novináře

Tým CNN zhlédl celkem 11 videozáznamů ukazujících místo střelby před jejím začátkem, během ní a poté. Lidé, kteří v tu chvíli natáčeli, ale také stáli v palební linii, a proto se stáhli ve chvíli, kdy střelba začala.

Moment, kdy novinářku kulka usmrtila, tak nemohli natočit.

Na videu izraelské armády jsou pak zachyceni vojáci s útočnými puškami typu M16 a M4. Obě strany – Palestinci i Izraelci – z obou druhů těchto pušek v osudný den stříleli, řekl CNN izraelský armádní zdroj.

Džamál Huvajl, profesor Arabsko-americké univerzity v Džanínu, který pomohl odnést bezvládné tělo Aklahové ze silnice, řekl, že si myslí, že výstřely pocházejí z jednoho z izraelských vozidel, které popsal jako „nový model s otvorem pro odstřelovače“.

„Stříleli přímo na novináře,“ řekl.

Chris Cobb-Smith, bezpečnostní poradce a veterán britské armády, řekl CNN, že věří, že abú Aklahová byla zabita úmyslně, nikoli při přestřelce. Podíval se totiž na snímky získané CNN, které ukazují stopy po kulkách, jež zůstaly na stromě, k němuž Aklahová spadla.

„Počet značek na stromě, kde stála Širín, dokazuje, že to nebyl náhodný výstřel. Cílem byla ona,“ řekl Cobb-Smith CNN.

Reklama

Doporučované