Hlavní obsah

Sněmovna schválila výcvik ukrajinských vojáků v Česku

Foto: Profimedia.cz

Snímek je ilustrační.

Reklama

V Česku se budou cvičit ukrajinští vojáci, odsouhlasila Sněmovna. Česko také vyčlení několik desítek vojáků, kteří budou pomáhat s výcvikem Ukrajinců v dalších zemích EU.

Článek

Poslanecká sněmovna v úterý souhlasila s pobytem ukrajinských vojáků v Česku za účelem jejich výcviku. Schválila také vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku. Vládní návrh musí ještě posoudit senátoři. Schvalovat by jej měli ve čtvrtek.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku se uskuteční podle dřívějších informací z branného výboru v prostoru Libavá, bude se týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí.

Prostor Libavá

Do konce příštího roku by se mělo podle vládního podkladu konat pět čtyřtýdenních turnusů, každého by se mohlo zúčastnit až 800 ukrajinských vojáků.

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi Evropské unie, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun.

Česko by také mělo vyčlenit až 55 lidí, kteří by působili na území jiných členských států EU ve velitelských strukturách mise, případně na pozicích instruktorů. Cílem je poskytnout výcvik až 15 tisícům Ukrajinců, především na základně v Polsku.

Sněmovna schválila také prodloužení české účasti na misi v Iráku, kde by se v letech 2023 a 2024 mohlo do mise NATO zapojit až 20 českých vojáků. V zemi čeští vojáci působí i nyní.

Novou misí bude vyslání až 40 vojenských policistů do Kosova, kde budou od července 2023 do prosince 2024 působit v jednotce italských karabiniérů.

Reklama

Doporučované